InfoFoto: Ilustracija - Printscreen - YouTube/ The Car Show

Novi električni C3 sklapaće se u Kragujevcu! Tri godine nakon spajanja fabrika na globalnom nivou, Fiat dobija novi posao

Autor: InfoKG
11:00 | Utorak, 18 04 2023

Nova generacija Citroena C3 koja se još ne nudi u Evropi dobila je nagradu u dobija nagradu za Svetski urbani automobil godine za 2023. godinu. U pitanju je indijska i južnoamerička verzija. Novi evropski C3 biće predstavljen krajem ove godine, a kako pišu domaći mediji električna varijanta tog modela će se sklapati u Srbiji u Kragujevcu, piše Blic.

Akcionari FCA izglasali su u januaru 2021. spajanje sa francuskom grupom PSA čime je stvorena četvrta najveća automobilska kompanija na svetu. Pod svojim okriljem, rečeno je tada, imaće više od 10 brendova, među kojima Fiat, Jeep, Alfa Romeo, Dodge, Maserati, Chrysler, Lancia, Abarth, Peugeot, Citroen, Opel i druge komercijalne.

Sada imamo i nove informacije za Fiat u Kragujevcu.

Tokom 2022. godine, Citroen je lansirao novu generaciju C3 (šifra CC21) u Indiji i Južnoj Americi. Dizajniran posebno za ova tržišta, ovaj podignuti gradski automobil tamo već uživa u komercijalnom uspehu, piše Autorepublika.com.

U Indiji je u drugoj polovini 2022. prodato skoro 7.000 primeraka, što je brendu omogućilo da poveća godišnju prodaju skoro devet puta u ovoj zemlji. S druge strane Atlantika, 14.000 jedinica pronašlo je kupce nakon njegovog početka prodaje prošlog oktobra. Prodaja kompanije porasla je za 21,2 odsto u ovom regionu prošle godine.

Evropski model C3

I za Evropu, Citroen priprema novi C3, ali će se značajno razlikovati od svog lažnog blizanca indijskog porekla. Njegova platforma, motori i bezbednosna oprema biće drugačiji da bi zadovoljili evropske standarde. Ovo će posebno važiti za njegovu električnu varijantu e-C3, koja će biti efikasnija od istoimenog indijskog modela. Prema izvorima, "naš" sledeći C3 će delimično poprimiti siluetu i avanturistički izgled međunarodnog C3, ali će se razlikovati od njega usvajanjem određenih stilskih kodova uvedenih u konceptu Oli.

Njegove termičke verzije proizvodiće se u Slovačkoj, dok će se električna varijanta sklapati u Srbiji.

Predstavljanje automobila očekuje se krajem jeseni 2023. godine, a prodaja kreće u prvom kvartalu 2024. godine.

Citroen ističe da je indijsko-američki C3 "prvi model porodice od tri vozila međunarodnog karaktera, razvijen i proizveden lokalno". Proizvođač sa znakom ševrona tvrdi da postoji "strategija koja ima za cilj povećanje globalnog obima brenda i smanjenje zavisnosti od Evrope". 

Izvor: Autorepublika.com, Blic