InfoFoto: Ilustracija - Printscreen - YouTube/ DrivingElectric i Printscreen - YouTube/ The Car Show

STRUJADIN: Koji će se električni automobil proizvoditi u Kragujevcu, PANDA ili C3?

Autor: InfoKG
12:00 | Petak, 12 05 2023

Proizvodnja električnog automobila u Kragujevcu trebalo bi da počne sredinom 2024, ali i dalje je nepoznanica o kom modelu je reč, Fiat Pandi ili Citroenu C3. Kompanija se ne oglašava još uvek, a mediji nagađaju. 

Kragujevčane je krajem aprila prošle godine obradovala informacija da će se u našem gradu od 2024. proizvoditi električni automobil. To je tada potvrđeno potpisivanjem dogovora  između države Srbije i kompanije “Stelantis”. Ni tada nije rečeno koji model je u pitanju, a nagađanja su u medijima krenula i mnogo pre toga.   

U kragujevačkoj fabrici “FCA Srbija”, koja je deo grupacije “Stellantis”, od 2024. proizvodiće se električni model Fiat Pande, a, vrlo verovatno, kasnije i jedan model iz Pežoove ili Citroenove game i to na istoj električnoj platformi, to je tada nezvanično saznao InfoKG. Opširnije ovde: InfoKG saznaje: Evo koji će se električni AUTOMOBILI proizvoditi u Kragujevcu.

Euforiju oko novog proizvodnje novog modela u Kragujevcu, tada je prekinula informacija da radnici moraju da se odluče za odlazak na dvogodišnji rad u inostranstvo ili za uzimanje otpremnina, odnosno otkaz. Usledili su protesti, pregovori. Inatio se Fiat, odnosno Stelantis, pa i radnici. Na kraju je postignut dogovor.

Tokom leta prošle godine oko 1.300 radnika je uz otpremnine od 790 evra po godini staža napustilo Fiat, 500 je ostalo u fabrici da radi na pripremama za proizvodnju novog modela, a ostatak je otišao u Stelantisove fabrike u Evropi, prvenstveno u Slovačkoj. Ove brojke ni dan danas nisu zvanično saopštene, tačnije koliko je tačno radnika otišlo iz Fiata, a koliko na dvogodišnji rad u inostranstvo. 

Kada se situacija oko smanjenja broja radnika stišala, ponovo su krenula nagađanja o novom modelu. Kragujevčani su novom električnom automobili, iako još uvek nije precizirano o kom modelu je reč, na društvenim mrežama nadenuli nadimak Strujadin.  

I ko je onda Strujadin? Do sada se najviše pominjalo da će to biti električni Fiat Panda. Međutim, u poslednje vreme sve se više govori da će se u Kragujevcu od 2024. proizvoditi električni Citroen C3. 

Zvaničnih potvrda za sada nema ni od Stelantisa, ni od države.  

Među poslednjim informacijama o proizvodnji električnog automobila, dali su u Samostalnom sindikatu kompanije FCA. Saopštili su da probna serijska proizvodnja električnog vozila u Stelantisovoj fabrici u Kragujevcu trebalo bi da počne krajem ove godine, ali da se još ne zna koji će to model biti. Očekuju da sedam do osam meseci posle toga, u 2024. godini, krene i puna proizvodnja. Opširnije ovde: Đorđević: Krajem godine probna serijska proizvodnja električnog vozila u Kragujevcu

U domaćim i stranim medijima i dalje će se nagađati koji će se to električni model automobila proizvoditi u Kragujevcu. Na put ovim spekulacijama treba da stane kompanija Stelantis i saopšti o kom modelu je reč. U pojedinim medijima u prethodnom periodu objavljeno je da Stelantis ne kometariše spekulacije i da će sa saopštenjem zvanično izači kada za to dođe vreme.