InfoFoto: Printscreen/Facebook

NOVI SKANDAL: Medicinska sestra puši za šalterom – oglasio se Klinički centar (VIDEO)

Autor: InfoKG
10:00 | Ponedeljak, 22 10 2018

Na društvenim mrežama pojavio se još jedan skandalozan snimak iz ovdašnjih zdravstvenih ustanova, a na njemu se vidi kako medicinska sestra puši cigaretu u šalteru u Centru za plastičnu hirurgiju kragujevačkog Kliničkog centra. Iz ove zdravstvene ustanove saopštili su da su protiv zaposlene radnice pokrenute odgovarajuće disciplinske mere. Dodaju da je službenica na snimku dugogodišnji korisnik elekstronskih cigareta i postavljaju pitanje zašto se snimak tek sada pojavio u javnosti, kada je, kako kažu, nastao još u junu ove godine.  

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, pušenje je, između ostalog, zabranjeno i kažnjivo i u zdravstvenim ustanovama. Međutim, u čekaonici Centra za plastičnu hirurgiju Kliničkog centra Kragujevac snimljena je medicinska sestra kako puši cigaretu za šalterom. Taj snimak je objavljen na društvenim mrežama i izazvao je burne reakcije građana.  

Kragujevački Klinički centar je jutros prvobitno saopštio na svom zvaničnom sajtu da su protiv zaposlene radnice, koja je registrovana da je prekršila zakon, pokrenute odgovarajuće disciplinske mere. Nekoliko sati kasnije medijima je prosleđeno novo saopštenje iz Kliničkog centra u kom se navodi da sprovode disciplinske mere povodom kršenja zabrana svih zakona, uklјučujući i Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu.  

U prethodne tri godine, nekoliko desetina zaposlenih je procesuirano povodom raznih povreda radne discipline, sa odgovarajućim kaznenim merama i izrečenim sankcijama. U konkretnom slučaju, na snimku se vidi službenica Centra za plastičnu hirurgiju koja je višegodišnji korisnik elektronskih cigareta. Iako to zakonom nije eksplicitno zabranjeno, svim zaposlenima je skrenuta pažnja na štetnost ovakve konzumacije. Analizom snimka, utvrđeno je da snimak nastao u prvoj polovini juna 2018.”, navodi se u saopštenju ovdašnjeg Kliničkog centra.  

Iz ove zdravstvene ustanove postavili su pitanje medijima: Zašto se ovaj snimak pojavio posle više od četiri meseca od spornog događaja? 

Klinički centar Kragujevac je u prethodne tri godine izuzetnom marlјivošću i predanošću svih zaposlenih povećao svoje kapacitete rada za preko 30 odsto. Obavlјa 450.000 ambulantnih pregleda, ima više od 44.000 hospitalizovanih pacijenata i preko 22.000 velikih operativnih zahvata godišnje. Kome je u interesu da izolovani incident od pre četiri meseca bude glavna tema o Kliničkom centru Kragujevac?”, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.  

Iz Kliničkog centra Kragujevac poručuju da se pojačana kontrola zloupotrebe zabrane kršenja zakona, redovno nenajavlјeno sprovodi, u okviru procesa akreditacije zdravstvenih ustanova. Naglašavaju da ukoliko se i ubuduće bude utvrdilo da zaposleni krše Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, biće sprovođene odgovarajuće disciplinske mere.

Podsetimo, naš grad je prošlog petka potresao skandal, kada je Kragujevčanka Violeta Cvetković odvela svoju ćerkicu u Dom zdravlja, jer detetu nije bilo dobro. Prema njenim tvrdnjama, pedijatri u Domu zdravlja nisu hteli da je pregledaju, jer "nije po proceduri i jer detetov izabrani lekar nije radio u toj smeni". Iz Doma zdravlja ovu situaciju demantuju saopštenjem i kažu da je dete pregledano, ali da majka iz nekih razloga nije bila zadovoljna, te je posle toga napravila sporni snimak koji se širi društvenim mrežama. Opširnije ovde: SKANDAL: Majka: Doktorka nije htela da mi pregleda dete jer nije njen pacijent; Dom zdravlja: Dete je pregledano, tužićemo je!