InfoFoto: InfoKG - arhiva

Novi Stelantisov model uskoro izlazi na kragujevačke ulice, ali „pod maskom“

Autor: InfoKG
12:18 | Petak, 29 03 2024

Probna proizvodnja automobila na električni pogon u Stelantisovoj fabrici u Kragujevcu počeće u narednim nedeljama, te će se uskoro "maskirani" model voziti na kragujevačkim ulicama kao i širom Šumadije. To saznaje Beta od dobro obaveštenog izvora, koji objašnjava da su sakrivanje izgleda novog modela i probna vožnja sa maskom praksa fabrike automobila, uoči zvaničnog predstavljanja javnosti koje se očekuje najverovatnije na leto, piše Beta, a prenosi n1info.rs.

Kragujevčani se sećaju da se i automobil „fijat 500L“, uoči promocije, najpre vozio maskiran“, u okviru probne vožnje, tako da se ništa nije moglo videti sem veličine automobila.

Prema navodima izvora, serijska proizvodnja ektričnog automobila u punom kapacitetu, u dve smene, trebalo bi da počne u oktobru.

Prema nezvaničnim saznanjima, električni automobil koji će se proizvoditi u Kragujevcu nema nikakve sličnosti sa „pandom“, veći je i podseća na gradski SUV. Iskorak će biti vidljiv i u pogledu električnog motora koji će biti ugrađen u novi model.

Vratili se radnici iz Slovačke i Poljske

U Samostalnom sindikatu Stelantisove fabrike u Kragujevcu navode da se zaposlenima, kojih je oko 500, pridružilo više od 100 radnika koji su bili na privremenom radu u Stelantisovim fabrikama automobila u Slovačkoj i Poljskoj.

Predsednik fabričkog sindikata Saša Đorđević je rekao agenciji Beta da se prva grupa radnika iz Slovačke vratila u Kragujevac krajem decembra, a poslednja krajem februara, i da su se svi odmah po povratku uključivali u rad fabrike.

On je kazoa da je Stelantis pozvao ove radnike da se vrate u Kragujevac šest meseci pre isteka roka od dve godine koji je bio predviđen za angažovanje u inostranstvu.

"Oni su se vratili ranije u našu fabriku, posle godinu i po dana rada u inostranstvu, zbog potreba proizvodnje u Kragujevcu, što je takođe dobar znak da se sve u vezi sa početkom proizvodnje novog automobila odvija planiranim tempom", rekao je Đorđević.

On je objasnio da su ovi radnici za vreme rada u inostranstvu „zamrzli“ svoj radni status u kragujevačkoj fabrici, odnosno da su imali ugovor o neplaćenom odustvu u trajanju od dve godine.

Prema ugovoru, njima je uoči odlaska isplaćen binus od 11.000 evra, a po povratku 6.000 evra, s tim što je ovaj iznos umanjen budući da su radnici proveli u „pečalbi“ kraće od dve godine.

Ozbiljniji prijem novih radnika očekuje se u aprilu ili maju
Đorđević je naveo da su na fabričkoj kapiji primetni i novi mladi radnici, njih oko 50-ak, a da se „ozbiljniji prijem“ novih radnika čekuju u aprilu ili maju.

Prema rečima Đorđevića, koji je i predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Kragujevca, ima bojazni zbog aktuelne situacije i da li će se tenzije oko političkih pitanja kao što su Kosovo ili Republika Srpska odraziti na domaću ekonomiju, pa i planove poslovanje Stelantisa.

On je izrazio očekivanje da se mora pronaći političko rešenje, kako bi se očuvala ekonomska stabilnost.

Izvor: Beta, n1info.rs