Info

OBAVEZNI EKOLOŠKI FILTERI za objekte ugostiteljske delatnosti od 1. januara naredne godine

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Četvrtak, 01 09 2022

Od 1. januara naredne godine kragujevački ugostitelji biće u obavezi da poseduju ekološke filtere na bazi aktivnog uglja, kako bi sprečili odlazak loših izduvnih gasova i mirisa u vazduh.

Grad Kragujevac je, podsetimo, polovinom ove godine, u cilju zaštite životne sredine i zdravlja stanovništva kroz smanjenje emisije neprijatnih mirisa i gasova koji stvaraju efekat staklene bašte, doneo Odluku o posebnim uslovima za uređenje i opremanje ugostiteljskih objekata uređajima za odvođenje dima, pare i mirisa.

- To ne znači da ćemo sada ukinuti roštilj u centru, već će svi proizvođači, bilo da je reč o pekarama, restoranima ili drugim sličnim objektima morati da ugrade filtere na bazi aktivnog uglja, kako bi sprečili odlazak loših izduvnih gasova u vazduh i mirisa koji nekome prijaju, a nekome ne, a posebno su nelagodni za one koji žive u neposrednoj blizini samog dimnjaka, pojasnio je gradonačelnik Nikola Dašić.

Odluka je objavljena u Službenom listu grada Kragujevca u junu ove godine, a ugostitelji imaju dovoljno vremena da se do 1. januara 2023. godine, kada će početi kontrola, pripreme i ugrade potrebne filtere.