Info

Odbornici SG zasedaju u amfiteatru Pravnog fakulteta

Autor: InfoKG
13:15 | Petak, 20 11 2020

Redovna sednica lokalnog parlamenta, treća po redu, biće održana u petak, 27. novembra, od 9 sati, ali ne u skupštinskoj sali ili kao prošli put u hali “Jezero”, već u amfitatatru Pravnog fakulteta, zbog trenutne epidemiološke situacije u Kragujevcu.   

Za održavanje prethodne sednice Skupštine grada koristili smo halu Jezero, što je bilo iznuđeno rešenje, imajući u vidu da smo podatke o porastu novozaraženih dobili dan ranije pre održavanja sednice i nismo imali dovoljno vremena da  pripremimo prostor kojim bi se obezbedila dovoljna fizička distanca i protok vazduha. Sada kada dnevno beležimo trocifreni broj novozaraženih, a imamo dovoljno vremena da se organizujemo, obratili smo se rektoru kragujevačkog Univerziteta, prof. Filipoviću da nam izađe u susret i obezbedi adekvatan prostor. Zahvalnost za ustupanje amfiteatra Pravnog fakulteta, dugujemo dekanu, prof. Vujisiću i prof. Đorđeviću sa kojim smo se dogovarali oko tehničkih detalja vezanih za održavanje treće redovne sednice gradskog parlamenta”, rekao je predsednik Skupštine grada, Miroslav Petrašinović. 

Jedna od značajnih tačaka na narednoj sednici Skupštine grada je Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o mesnoj samoupravi, za koju Petrašinović kaže da se usklađuje sa zakonom, ali i da se unose određene novine. 

U skladu sa zakonom u predlog smo implementirali odredbu koja se odnosi na pokretanje inicijative za promenu, pripajanje ili razdvajanje mesne zajednice. Pored trećine odbornika i Gradskog veća za pokretanje inicijative biće potrebno samo 10 procenata birača. Novina koju unosimo je da će predsednik Saveta mesne zajednice moći da predloži savetu, a Savet građana mesne zajednice da izglasa jedno lice koje će im pomagati u radu  i obavljati administrativno tehničke poslove za njih. To lice neće biti u radnom odnosu u mesnoj zajednici, već će imati pravo na novčanu naknadu koju će odrediti Gradsko veće na predlog nadležne Gradske uprave. Davanjem mogućnosti da obezbede lice koje će biti upućeno na njih, želimo da stvorimo efikasniji Savet građana i dobru saradnju, jer su Saveti u prethodnom period imali primedbe na stručna lica koja su im pomagala. U izradi finasijskih planova i ostalog što je neophodno za rad mesnih zejdnica i dalje će biti zaduženo Odeljenje pri nadležnoj Gradskoj upravi”, objasnio je Petrašinović. 

Ukoliko odbornici gradskog parlamenta usvoje predlog odluke, na potezu u Mesnoj zajednici Bagremar gde se nalazi Spomenik streljanim Srbima, Jevrejima, Romima i komunistima u Drugom svetskom ratu, Kragujevac će dobiti novi skver pod nazivom Trg srpsko-jevrejskog prijateljstva. U dogovoru sa mesnom zajednicom Bagremar, ovu inicijativu nadležnom skupštinskom odboru podnelo je udruženje Srpsko izraelskog prijateljstva „Ahava“. Odbornici će na sednici odlučivati i o promeni naziva Lozničke ulice u Mesnoj zajednici Sušica, koja bi trebalo da ponese naziv po kapetanu Darku Kostiću, koji je sa još trojicom svojih kolega izgubio život u Tehničko remontnom zavodu štiteći Kragujevac od moguće katastrofe.

Predlog odluke o izmena i dopunama Odluke o lokalnim komunalnim taksama za teritoriju grada Kragujevca, još jedna je od značajnih odluka koja će se naći na trećoj redovnoj sednici. Njenim usvajanjem određene povlašćene grupe, invalidi, sportska udruženja biće oslobođene plaćanja komunalne takse za 99 odsto a biće umanjena i naknada za isticanje firmi u određenim delovima grada čime se stiču povoljniji uslovi za otvaranje novih.

Na narednoj sednici, a u cilju ublažavanja ekonomskih posledica krize izazvane pandemijom korona virusa, naći će se odluka kojom se ugostiteljima dozvoljava da na javnim površinama zastakljene bašte mogu imati do 31. marta 2021. godine.

Na dnevnom redu naredne sednice, najavio je Petrašinović, biće i predlog odluke o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti, a radi utvrđivanja poreza na imovinu za 2021. godinu na teritoriji grada Kragujevca.