InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Održan festival "Znanjem za budućnost" u OŠ "Moma Stanojlović"

Autor: M.S.
12:30 | Subota, 24 02 2024

U Osnovnoj školi "Moma Stanojlović" održan je drugi festival "Znanjem za budućnost", okružno takmičenje u programiranju i upravljanju dronovima koje uz podršku Grada Kragujevca, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, organizuje Rotari klub Kragujevac.

Festival je zvanično otvorio predsednik Skupštine grada Kragujevca, Ivica Momčilović, istakavši da je ovo takmičenje u kome je manje važno ko će pobediti, već je važnije što deca kroz druženje i razmenu iskustava imaju priliku da nauče nešto novo i ta znanja prenesu svojim drugarima.

"Zahvaljujući aktivnostima Rotari kluba iz Kragujevca, njihovom društveno odgovornom radu i saradnji sa Ministarstvom prosvete, osnovci iz svih delova regiona imaju priliku da znanja koja su stekli teorijski primene u praksi. Želimo da motivišemo decu da više rade i unaprede znanje, što će im pomoći u daljem obrazovanju i sticanju novih veština, a neke od njih i opredeliti da se sutra bave programiranjem koje je budućnost svih nas", poručio je Momčilović, "poželevši učesnicima da ponesu što bolje utiske i budu ponos svojim školama i nastavnicima".

"Kragujevac, naša deca i nastavnici bez kojih ništa od ovoga ne bi bilo moguće, hvataju korak sa novim tehnologijama u svetu, kazao je Predrag Stevović, član Privremenog organa grada Kragujevca, zahvalivši Rotari klubu što je prepoznao potrebu i donacijama omogućio da se deci približi sve ono što čini 21. vek. Dronovi, mBotovi, računari, skreč, pajton, sve su to velike reči za našu malu decu, ali i prvi korak da ona sutra možda odaberu upravo ovu vrstu profesije. Naš svet je digitalan danas, a biće takav i u budućnosti. Grad Kragujevac mora da ponudi adekvatno obrazovanje koje prati potrebe u celom svetu. Jedan uzlazni stepenik izuzetno važan za naš grad i čitavu Srbiju jeste Data centar, a Inovacioni distrikt čiji se kamen temeljac polaže baš danas znači da idemo pravim putem, ka budućnosti kakva je potrebna našoj deci", ocenio je Stevović.

"U ime Rotari kluba učesnike je pozdravila Zorica Jestrović i podsetila da su oni, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, proteklih godina u okviru ovog projekta sve osnovne škole u gradu Kragujevcu opremili školskim dronovima neophodnim za učenje programskih jezika skreč i pajton, zainteresovane škole mBot robotima, a dve predškolske ustanove modernim nameštajem i IKT opremom u skladu sa programom UNICEF-a".

Ona je naglasila da sve što rade sprovode u saglasnosti sa nadležnim ministarstvima jer je njihova prioritetna misija da nabave ono što je preko potrebno, a što se današnjeg takmičenja tiče kaže da je to samo jedan od filtera za finalno, republičko takmičenje u aprilu u Beogradu.