Info

Održan panel za trudnice u okviru kampanje "Pojačajmo svest o zajedništvu i povećanju nataliteta"

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Četvrtak, 28 07 2022

U okviru kampanje ”Pojačajmo svest o zajedništvu i povećanju nataliteta” u organizaciji Kluba beba, trudnica i mama, u Kragujevcu je održan panel za trudnice. Na temu pripreme za porođaj, vodič kroz porodilište, o prvim minutima novorođenčeta i prvim danima sa bebom kod kuće, govorili su pedijatri, neonatolozi, strukovne medicinske sestre-babice Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac.

Jasna Mirković, pedijatar neonatolog Ginekološko–akušerske klinike Univerzitetskog Kliničkog centra Kragujevac kaže da su predavanja i prvi susreti sa zdravstvenim radnicima i lekarima veoma važni za porodilju, buduću majku. Na ovaj način kroz razgovor im približimo i informišemo trudnice o samom porođaju, boravka u porodilištu i tretmanu i nezi bebe u porodilištu. Na ovakvim panelima možemo da im ispričamo o svemu šta ih čeka, kako pregledamo bebe, kako da porodilje aktiviraju dojke za dojenje i na neki način pripremimo majke za najvažniju ulogu.

Humanitarna organizacija “Klub beba trudnica i mama” iz Niša u okviru nacionalne kampanje “Pojačajmo svest o zajedništvu i povećanju nataliteta” u gradovima Srbije organizuje besplatne edukacije o trudnoći i nezi bebe za trudnice, porodilje i mlade mame. U okviru obeležavanja šest godina postojanja do sada smo uz pomoć pedijatara, neonatologa, babica i  patronožanih sestara kliničkih centara organizovali edukativne panele u  Novom Sadu, Beogradu, Leskovcu, a pored Kragujevca posetićemo i Pirot a sa edukacijama ćemo završiti u Nišu, kaže Melisa Osmanović, predsednica udruženja.

U pogledu pronatalitetne politike više godina unazad Grad Kragujevac finsira dva pokušaja vantelesne oplodnje za sve sugrađanke koje se nisu ostvarile kao mame kroz program Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Prvi smo grad u Srbiji koji je starosnu granicu žene podigao, pre republičkog fonda, na 47. godina. Pored toga imamo brojne mere u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, kaže dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća a posebno je izdvojila meru koja obuhvata veliki broj sugrađana kao što je besplatan prevoz za đake osnovnih i srednjih škola, studente i penzionere za šta grad izdvaja preko 600 miliona dinara. Prvaci dobijaju besplatne udžbenike. Svaka nezaposlena i zaposlena porodilja koja ima primanja ispod proseka Grad daje jednokratnu novčanu pomoć. Grad Kragujevac podržava i sve one porodice koje su pre 1. jula 2018. godine dobile trojke od kada je uspostavljena zakonska regulativa, podsetila je ona. U gradu Kragujevcu pre 2018. rođeno je šest trojki, čije će porodicama do punoletstva te dece kao lokalna samouprava finansijski podržavati sa 10 hiljada dinara. Pored toga u oblasti socijalne zaštite grad sprovodi i druge mere i licencirane usluge kako bismo olakšali roditeljima dolazak bebe. Veoma je dobra služba ginekologije, briga o trudnicama tokom trudnoće, pored savetovališta za brak i porodicu, na primarnom nivou, a veoma je aktivno Razvojno savetovalište u okviru Doma zdravlja, po kapitacionoj oceni visoko ocenjena Patronažna služba. Pored mera u oblasti dečije zaštite, pomoći socijalno ugroženim porodicama, u Kragujevcu je regionalni Centar za porodični smeštaj i hraniteljstvo i finansira rad Centra za razvoj usluga socijalne zaštite "Kneginja Ljubica" koja ima regionalnu Sigurnu kuću i prihvatilište za nezbrinutu decu. To je samo deo, pored onih mera iz oblasti dečije zaštite, pomoći socijalno ugroženim porodicama i ceo taj zaokruženi sistem, čini da se život naših sugrađanki, pored podrške sa republičkog nivoa, unapredi i bude kvalitetniji, rekla je Damnjanović.