InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Održana tribina "110 godina Kumanovske bitke"

Autor: InfoKG
17:00 | Sreda, 22 02 2023

Kragujevac je jedan od gradova u kojima se u organizaciji Udruženja veterana 72 specijalne brigade pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja a povodom godišnjice Kumanovske bitke, održava tribina ''110 godina Kumanovske bitke’’.

Organizatore i učesnike tribine, predstavnike boračkih udruženja, udruženja za negovanje tradicija, potomke poginulih srpskih vojnika, predstavnike obrazovnih i ustanova kulture i učenike srednjih škola i gimnazija, u ime grada pozdravio je Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada.    

"Veliko je zadovoljstvo što je Kragujevac jedan od gradova u kome se obeležava 110 godina od Kumanovske bitke, jedne od najznačajnijih bitaka u istoriji srpskog naroda. Velika pobeda kod Kumanova bila je prva srpska pobeda u Prvom balkanskom ratu i označila je skori kraj turske vladavine na Balkanu, rekao je Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada. Srbiju danas ne branimo vojnom strategijom i neustrašivim jurišima, već našu zemlju čuvamo u miru, mudrom politikom državnog vrha, jer gubitke i nove žrtve ne želimo, a da se sećamo događaja, borbi i junaka naše istorije koji su nam današnji mir i slobodu doneli moramo  i to je naša obaveza i odgovornost prema budućim generacijama", istakao je Petrašinović.

Kumanovska bitka bila je prva bitka vođena u Prvom balkanskom ratu, 23. i 24. oktobra 1912. godine između srpske i turske vojske i istorijska je tačka u viševekovnom ratu sa Turskom i konačno oslobođenje Stare Srbije, ali i početak novog poglavlja srpske istorije.

"Prva pobednička bitka u Prvom balkanskom ratu bila je Kumanovska bitka i ove godine obeležavamo početak i završetak Prvog balkanskog rata u kojem je težište bila Kumanovska bitka, kazao je general Milorad Stupar, predsednik Udruženja veterana 72 specijalne brigade. Održavanjem tribina u gradovima iz kojih su divizije vojske učestvovale u ratovima 1912. i 1913. godine u oslobađanju stare Srbije ili Južne Srbije, Kosovo i Metohiju, od otomanske vojske i izašli na jadransko more u reonu Skadra, Elbasana i Drača, želimo da mladima pokažemo veličinu srpskog naroda i srpske vojske".

General Stupar je istakao da je Kumanovska bitka izvojevana na taktičkom nivou srpske vojske i njenih starešina u to vreme pod komandom načelnika Generalštaba Vojske Kraljevine Srbije, vojvodom Radomirom Putnikom, najvećim vojskovođom Prvog svetskog rata i srpske ratne istorije. Na tribini je bilo reči i o monumentalnom spomeniku Kumanovskoj bici u slavu i čast poginulim srpskim vojnicima na Zebrnjaku koji je početkom Drugog svetskog rata porušen i da je prilika da se spomenik obnovi.

Nakon održane tribine u Svečanom salonu zgrade Gradske uprave postavljena je izložba ''Kumanovo za Kosovo 110 godina'' posvećena 110. godišnjici Kumanovske bitke.