InfoFoto: pexels.com

Oglasio se Republički geodetski zavod povodom hapšenja radnice Katastra - S.I. dobila otkaz u Katastru, pa se zaposlila kod javnog beležnika

Autor: InfoKG
12:22 | Ponedeljak, 22 11 2021

Pripadnici MUP-a, Odeljenja za borbu protiv korupcije UKP-a, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su S. I. (1965) zbog postojanja osnova sumnje da je učinila krivično delo nesavestan rad u službi. Kako se sumnja, ona je u periodu od 2018. do 2020. godine, radeći u Službi za katastar nepokretnosti u Kragujevcu, suprotno dopisu i rešenju Osnovnog suda u Kragujevcu nije upisivala privremene mere izvršnom dužniku kojem je bilo zabranjeno raspolaganje i opterećenje jedne stambeno-poslovne zgrade u Kragujevcu. Na taj način, usled nesavesnog postupanja i zanemarivanja službene dužnosti u predmetu u kome se postupa po pravilima hitnosti, u periodu do okončanja rada u navedenom predmetu, došlo je do prometa nepokretnosti i upisa prava drugih lica, saopšteno je iz MUP-a. Međutim, Republički geodetski zavod demantuje tekst, naglašavajući da je taj postupak pravnosnažno okončan nakon čega je prestao radni odnos S.I. u Službi za katastar nepokretnosti Kragujevac.

U nastavku prenosimo demanti u celosti:

Republički geodetski zavod demantuje tekst objavljen u pojedinim medijima da je uhapšena S. I. radnica katastra u Kragujevcu.

Protiv S.I. Republički geodetski zavod je 2019. godine vodio disciplinski postupak zbog teže povrede radne dužnosti – nesavesnog rada.

Taj postupak je pravnosnažno okončan nakon čega je prestao radni odnos S.I. u Službi za katastar nepokretnosti Kragujevac Republičkog geodetskog zavoda.

Jučerašnje hapšenje S. I. sprovedeno je zbog istog tog dela.

Prema saznanjima RGZ-a, nakon prestanka radnog odnosa u katastru, S.I. je započela radni odnos u kancelariji javnog beležnika u Kragujevcu, odnosno u sistemu Javnobeležničke komore.

Posebno je potrebno naglasiti da je autor teksta je upoznat sa činjenicom da S.I. već više od godinu dana nije službenica katastra u Kragujevcu.

Sve prevarne radnje u vezi sa nepokretnostima otkrivaju se u saradnji Ministarstva unutrašnjih poslova i Republičkog geodetskog zavoda, a zahvaljujući novom digitalnom sistemu katastra takve prevare se lako dokazuju- navodi se u saopštenju. 

Podsetimo, saopštenje MUP-a u celosti je sledeće: 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije UKP-a, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su S. I. (1965) zbog postojanja osnova sumnje da je učinila krivično delo nesavestan rad u službi, saopšteno je iz MUP-a.

Kako se sumnja, ona je u periodu od 2018. do 2020. godine, radeći u Službi za katastar nepokretnosti u Kragujevcu, suprotno dopisu i rešenju Osnovnog suda u Kragujevcu nije upisivala privremene mere izvršnom dužniku kojem je bilo zabranjeno raspolaganje i opterećenje jedne stambeno-poslovne zgrade u Kragujevcu.

Na taj način, usled nesavesnog postupanja i zanemarivanja službene dužnosti u predmetu u kome se postupa po pravilima hitnosti, u periodu do okončanja rada u navedenom predmetu, došlo je do prometa nepokretnosti i upisa prava drugih lica.

Osumnjičena je, uz krivičnu prijavu, privedena nadležnom tužilaštvu.