InfoFoto: Arhiva - Ilustracija

OKTOBARSKE SVEČANOSTI u Kragujevcu, na Velikom školskom času poema "Šum Šumarice" (PROGRAM)

Autor: InfoKG
14:15 | Ponedeljak, 02 10 2023

Oktobarske svečnaosti u Kragujevcu počinju sutra, koncertom muzičkog sastava “LP duo” u Svečanoj Sali Prve gimnazije od 20 časova, a završavaju se 31. oktobra tribinom “Pišemo da se sećamo” u Muzeju “21. oktobar”. Na Velikom škoslkom času, 21. oktobra, biće izvedena poema “Šum Šumarice”, koju je napisao Darka Cvijetića, a režira je Marko Misirača.   

U znak sećanja na kragujevačku tragediju i ove godine “Oktobarske svečanosti”. U okviru programa biće organizovani koncerti, izložbe, bdenje, Veliki školski čas, tribina… 

Oktobarske svečanosti počinju sutra, nastupom muzičkog sastava „LP duo“ u Svečanoj Sali Prve kragujevačke gimnazije od 20 časova.

U Gradskoj galeriji “Mostovi Balkana” u četvrtak, 5. oktobra, od 20 časova biće otvorena izložba slika Predraga Peđe Milosavljevića. 

U Prvoj kragujevačkoj gimnaziji u ponedeljak, 9. oktobra, od 20 časova  biće organizovan koncert pijanistkinje Biljane Gorunović. 
Koncert Kragujevačkog simfonijskog orchestra biće održan u subotu, 14. oktobra od 20 časova u Drugoj gimnaziji. 

Javni čas “Politike i kulture sećanja II” biće održan u sredu, 18. oktobra, od 11 sati u Muzeju “21. oktobar” u saradnji sa Centrom za studije sećanja - Univeziteta u Kragujevcu - FILUM. 

Bdenje u Muzeju “21. oktobar” biće održano 20. oktobra i počinje u 18:30 časova otvaranjem izložbe 22. Međunarodnog salona antiratne karikature “Kragujevac 2023”. Od 19:30 časova biće održana promocija poeme za Veliki školski čas “Šum Šumarice”, kojoj će govoriti njen autor Darko Cvijetić. Od 20:30 časova koncert će održati Gruzijski kamerni orkestar i Gradski kamerni orkestar Liceum. 

Veliki školski čas 21. oktobra počinje od 11 sati i na njemu će biti izvedena poema “Šum Šumarice”, pisca Darka Cvijetića, koju režira Marko Misirača. 

Izložba crteža Katarine Đorđević biće otvorena u četvrtak, 26. oktobra, od 20 časova u Gradskoj galeriji “Mostovi Balkana”. 
Koncert “Kvartet za kraj vremena” biće organizovan u petak, 27. oktobra, od 20 časova u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. 

Tribina “Pišemo da se sećamo” biće održana u utorak, 31. oktobra, od 11 sati u Muzeju “21. oktobar”. Na njoj će biti promovisan zbornik naučnih skupova Spomen parka “Kragujevački oktobar”: “Srbija 1941” i “Civilne žrtve Drugog svetskog rata 1939 - 1945”. Pored toga, biće predstavljen i katalog “Sloboda je za nas san” Muzeja Jugoslavije.