Info

OPŠTINARI nezadovoljni zaradama, najavljuju ŠTRAJK

Autor: Branko Vukašinović
10:30 | Petak, 30 07 2021

Zaposleni u kragujevačkim gradskim uprava nezadovoljni su zaradama, koje se kreću od 34.000 do 56.000 dinara, u zavisnosti od stručne spreme, i najavljuju štrajk. To se navodi u zajedničkom saopštenju tri reprezentativna sindikata Samostalni, ASNS i “Nezavisnost” i još jednom pozivaju rukovodstvo grada na pregovore, kako bi postigli dogovor o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih. 

Reprezentativni sindikati, Samostalni, ASNS i “Nezavisnost”, koji deluju u gradskim upravama grada Kragujevca, nezadovoljni su visinom zarada i nemogućnošću dogovora o poboljšanju materijalnog statusa zaposlenih. Najavljuju početak aktivne borbe, koja, kako kažu, podrazumeva štrajk upozorenja i druge oblike sindikalne borbe, što su najavili rukovodstvu Grada. 

“Dogovorena i započeta isplata solidarne pomoći, obustavljena je i po tvrdnjama rukovodstva Grada neće biti isplaćena. 
Podsećamo da su zarade zaposlenih u organima Gradskih uprava, za zaposlene sa srednjoškolskim obrazovanjem oko 34.000 dinara, dok je za visoku školsku spremu oko 56.000 dinara, što je znatno niže od zarada u drugim gradovima i opštinama. 

Nezadovoljstvo proizilazi i iz činjenice da nisu započeti pregovori za zaključenje novog Kolektivnog ugovora za koji su sindikati podneli zahtev, a za čije započinjanje su istekli zakonski rokovi. 

Posebno ističemo jedinstvo svih zaposlenih u ovim zahtevima, kakvo do sada nije iskazano”, navodi se u zajedničkom saopštenju tri reprezentativna sindikata, Samostalni, ASNS i “Nezavisnost”, gradskih uprava Kragujevca. 

Sindikalci još jednom pozivaju rukovodstvo Grada da se stupi u pregovore i postignu dogovor o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih. 

Ovim povodom oglasila se i Gradska uprava grada Kragujevca, a opširnije o tome pročitajte ovde: Oglasio se GRAD povodom nezadovoljstva opštinara zaradama zbog kog najavljuju štrajk.