Info

OŠ „Prota Stevan Popović“ obeležila 230 godina rada - Najstarija obrazovna institucija u Šumadiji

Autor: InfoKG
08:07 | Sreda, 25 05 2022

Svečanom akademijom Osnovna škola „Prota Stevan Popović“ u Čumiću obeležila je 230 godina od osnivanja najstarije obrazovne institucije u Šumadiji i ovom delu Srbije.

Tokom svoje duge i bogate istorije škola je uspela, zajedno sa selom, da iznedri brojne ličnosti koje su branile i gradile savremenu srpsku državu, istakao je direktor Aleksandar Jovanović. Oslanjajući se na tradiciju i običaje, mi se trudimo da idemo u korak sa savremenim svetom. Kao što je odlukom kralja Aleksandra iz 1934. godine Čumić dve godine kasnije dobio novu savremenu školsku zgradu, sada, zahvaljujući sredstvima Grada i resornog ministarstva, opet imamo najlepšu i najsavremeniju školsku zgradu.

Pored toga, pre nekoliko meseci dobili smo građevinsku dozvolu i kompletan projekat za izvođenje radova na izgradnji prvog školskog bazena u nekoj seoskoj školi, naglasio je Jovanović. Konkurisali smo kod Ministarstva prosvete za sredstva jer to je naša potreba. Anketa je pokazala da je među seoskom decom 85 odsto neplivača.

Najbitnije je da ovde ima puno dece, veliko mi je zadovoljstvo kad to vidim, jer je to pravi način da čuvamo sebe i nasleđe, rekao je čestitajući rođendan jednoj od najstarijih škola, gradonačelnik Nikola Dašić. Baš zbog toga mi je posebno drago što smo uspeli da, zajedno za državom, u rekonstrukciju škole uložimo 60 milona dinara. Objekat je potpuno renoviran od temelja do krova i spremno dočekuje neke nove generacije.

Projekat unapređenja energetske efikasnosti škole finansiralo je Ministarstvo rudarstva i energetike sa 11, a grad Kragujevac uložio je 49 miliona dinara. Radovi su, prema rečima Ane Radojević, energetskog menadžera, obuhvatili nabavku novog kotla na pelet, zamenu stolarije, postavljanje izolacije i led rasvete.

Galerija slika