InfoFoto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

OŠ "Prota Stevan Popović" u Čumiću prva u Šumadiji uvela đačke uniforme

Autor: InfoKG
11:30 | Petak, 31 03 2023

Osnovna škola „Prota Stevan Popović“ u Čumiću je prva i za sada jedina škola u Šumadiji čiji učenici nose uniforme, piše Nova.rs. Dečaci su dobili plave, devojčice crvene, a svi učenici od prvog do osmog razreda, u svom gardaroberu imaju po dva duksa. U pripremi je i letnja varijanta unifrome.

Slučajnog prolaznika koji bi za vreme školskog odmora prošao pored škole „Prota Stevan Popović“ u selu Čumić nadomak Kragujevca, atmosfera bi podsetila na neki sportski kamp, u kome se priprema utakmica između „plavih“ i „crvenih“, piše Nova.rs. Uniforme za osnovce nisu bile „pod moranje“, već je jednakost u oblačenju bila inicijativa samih učenika. 

Nije u pitanju utakmica, ali jeste važna lekcija iz solidarnosti, koju su svim vršnjacima zadali osnovci iz ove šumadijske seoske škole.

Učenički parlament došao je na ideju da sva deca budu isto obučena, kako bi se smanjile socijalne razlike među njima. Svoj predlog izneli su direktoru i u rekordnom roku, dobili podršku cele škole, roditelja i meštana. 

Svi su se angažovali, a najviše sami učenici, koji su se kako potvrđuju za portal Nova.rs, brzo usaglasili oko boja, materijala i izgleda uniforme.

Izabrali su jednostavne dukseve na kojima je grb njihove škole. Dečaci su dobili plave,  devojčice crvene, a svi učenici od prvog do osmog razreda, u svom gardaroberu imaju po dva duksa. 

Da je cela ideja, koja je uspešno i realizovana bila „pun pogodak“ za Nova rs. objašnjava Milica, učenica osmog razreda.

Iskreno kaže da se rešila tinejdžerskih muka i da sada ne mora da „razbija glavu“ šta će da obuče u školu.

Ujutru obučem uniformu i više ne razmišljam o tome šta ću kog dana da nosim“, iznela je Milica samo jednu od prednosti koje donosi školska uniforma. 

Ipak, ona dodaje da to nije jedini „dobitak“, te da je mnogo važnije što u školi, kako kaže, više nema zagledanja ko je šta obukao, niti „povređivanja“ učenika koji su slabijeg materijalnog stanja.

Direktor: „Niko nije rekao – neću“

Osnovna škola „Prota Stevan Popović“ je prva i za sada jedina škola u Šumadiji čiji učenici nose uniforme. Direktor Aleksandar Jovanović, za Nova.rs kaže da je zbog toga „presrećan i ponosan“. 

Presrećan je, objašnjava on, jer je ideja potekla od učenika, a ponosan, jer su im motivi bili iskreni i zreli.

Ja sam presrećan, zato što je socijalna pravda bila njihova osnovna ideja. Oni su želeli da budu svi jednaki, a uniforma je pravi način za to. Veliki je motiv za zaposlene i celo selo kada imamo takvu decu. Svi do jednog su pristali da nose uniforme i niko nije rekao – neću“, s ponosom je istakao direktor. 

Cela ideja potekla je od Učeničkog parlamenta koji čine učenici sedmog i osmog razreda. Mali maturant Aleksa, objašnjava da im je osnovni motiv bio, kako kaže, da se smanji razlika između učenika koji imaju i onih koji nemaju. 

Svesni smo finansijske situacije i gledali smo da cena uniforme bude prilagođena svima. Za naše drugare koji su slabijeg materjalnog stanja, obezbedili smo donacije od naše školske pijace. Mislim da smo sa uniformama uspeli u tome da se izbrišu razlike u materijalnom statusu“, kaže on.

Njegova drugarica Sara dodaje, da uniforme nisu nikakav „bauk“ i da ih nose učenici u celom svetu.

Sve oko uniformi je krenulo spontano. Mi smo na internetu videli da se uniforme nose širom sveta i to nam se dopalo. Predložili smo direktoru, on nas je podržao i tako je krenula čitava priča sa našim uniformama“, navodi ova učenica osmog razreda. 

U pripremi i letnja varijanta uniforme

Direktor kaže da je škola za realizaciju projekta školske uniforme imala i dva sponzora, pa je, kako navodi, učešće roditelja u izdatku za kupovinu dva duksa bilo „podnošljivo“. Najavljuje da je sada u toku procedura za nabavku letnje varijante uniforme, odnosno,  majica krtakih rukava za sve učenike. 

Samom idejom koja je potekla od dece, mislim da smo na dobrom putu da učenici shvate da je cilj škole obrazovanje, vaspitanje i socijalna jednakost, a ne odeća. Takođe, na ovaj način pomažemo i roditeljima, jer je praktičnije da deca nose uniformu. Voleo bih da osmaci koji ove godine izlaze iz naše škole, ovu ideju kasnije prošire i na svoje srednje škole. Takođe, nadam se i da će naš primer početi da slede i druge osnovne škole, možda već u septembru ove godine“, iskren je bio direktor seoske škole u Čumiću. 

Osnovna škola „Prota Stevan Popović“ ima 110 učenika od prvog do osmog razreda, a to je ujedno i najstarija škola u centralnoj Srbiji.

Osnovana je 1792. godine, a zbog dobrog rada i uspeha učenika, 2018. odlikovana je Sretenjskim ordenom za zasluge u obrazovanju. 

Direktor Aleksandar Jovanović, široj srpskoj javnosti postao je poznat, kada je tokom pandemije i prelaska na onlajn nastavu, štampao nastavne materijale i lično odnosio učenicima koji u tom trenutku nisu imali kompjutere, internet i pametne telefone. 

Izvor: Nova.rs