InfoFoto: Univerzitet u Kragujevcu - kg.ac.rs

Otvoren Turski kutak na Pravnom fakultetu (FOTO)

Autor: InfoKG
13:15 | Petak, 18 11 2022

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu svečano je otvoren Turski kutak – prostor u kome slobodno vreme mogu da provode zaposleni i studenti van nastave, kao i dokumentarna izložba u Univerzitetskoj galeriji.

Svečanim presecanjem vrpce i predajom ključeva na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu otvoren je Turski kutak, prostor uređen po motivima kulture Turske. 

Prostor koji je do pre nekoliko meseci bio zapušten i van upotrebe, novi izgled dobio je zahvaljujući donaciji Turske agencije za saradnju i koordinaciju. Studenti i zaposleni na Pravnom fakultetu dobili su uređen prostor sa terasom gde mogu da se osveže i prijatno provedu slobodno vreme.

U Univerzitetskoj galeriji svečano je otvorena i dokumentarna izložba „Srbija i Crna Gora u Orijentalnoj zbirci Istorijskog arhiva Šumadije“, koja govori o srpsko-turskoj uzajamnoj istoriji. Izložbu je pripremio Istorijski arhiv Šumadije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Kragujevca i Turske agencije sa saradnju i koordinaciju (TIKA), čiji predstavnici su prisustvovali otvaranju izložbe.
Autori izložbe su Nenad Karamijalković (direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac), Slavko Stepanović (viši arhivista Istorijskog arhiva Šumadije) i dr Mirjana Marinković (profesorka na Katedri za Orijentalistiku Filološkog fakulteta u Beogradu).

Putem izložene originalne arhivske građe i prevoda/tumačenja iste na izložbenim panoima, predstavljene su najznačajnije ličnosti i događaji iz duge srpsko-turske uzajamne istorije, kao i detalji iz svakodnevnog života hrišćanskog i muslimanskog stanovništva u Srbiji i Crnoj Gori u vreme osmanske vladavine, donoseći mnoštvo novih saznanja i informacija.

Izložbu prati i dvojezični katalog, čiji su recenzenti dr Radomir J. Popović i dr Aleksandra Vuletić sa Istorijskog instituta u Beogradu."

Postavka donosi mnoštvo novih saznanja i informacija o vezama dva naroda. U planu je da, nakon gradova u Srbiji, postavka Istorijskog arhiva Šumadije naredne godine bude izložena u Istanbulu.

Galerija slika