InfoFoto: Univerzitet u Kragujevcu - kg.ac.rs

Sertifikati za 20 studenata koji su tokom leta “pekli zanat”

Autor: InfoKG
13:00 | Četvrtak, 14 10 2021

Sretifikate o završenom programu Letnje stručne prakse dobilo je 20 studenata kragujevačkog Univerziteta. Iz Gradske uprave najavljuju da će, s obzirom na to da je studentima potrebno što više praktičnog znanja koje će da prati teorijsko, organizovati slične programe.  

U Rektoratu Univerziteta u Kragujevcu svečano su uručeni sertifikati o završenom programu Letnje stručne prakse studentima FILUM-a, Ekonomskog, Pravnog, Prirodno-matematičkog i Fakulteta inženjerskih nauka. 

Ove godine 20 studenata završnih godina osnovnih, integrisanih i master akademskih studija tokom jula i avgusta obavilo je praksu u gradskim upravama za zajedničke poslove i javne prihode i inspekcijske poslove, u Narodnoj biblioteci “Vuk Karadžić”, Domu omladine, preduzećima JKP “Šumadija” i “Vodovod i kanalizacija”.

Studentima su sertifikate uručili pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom Stefan Jovanović i prorektor za nastavu i studentska pitanja prof. dr Vladimir Ranković.

Program stručne prakse ima veliki značaj jer studenti imaju mogućnost da steknu stručna i profesionalna znanja koja će im značiti prilikom zaposlenja. Kroz program letnje stručne prakse studenti su se susreli sa načinom na koji funkcionišu gradske uprave, javna preduzeća i ustanova, gradska aministracija uopšte što je od velikog značaja pored teorijskog znanja koje steknu na fakultetu”, rekao je Jovanović.

Prof. dr Vladimir Ranković, prorektor za nastavu ističe da se program stručne prakse uspešno realizuje već devet godina, kao i da se ranijih godina veći broj studenata prijavljivao za usavršavanje, a da je razlog tome uvedena obavezna stručna praksa kroz studijski program.

Ranijih godina veći broj studenata se prijavljivao za program Letnje stručne prakse a razlog tome je što su stručnu praksu mnogi fakulteti uveli kroz obavezan studijski program. Danas počinje i program usavršavanja filologa, studenata Filološko-umetničkog fakulteta koji će svojim kolegama sa drugih fakulteta prenositi znanja iz jezika i istovremeno usavršavati svoje znanje i praksu kao predavači”, najavio je Ranković.

Iz Gradske uprave poručuju da će nastaviti da realizuje slične programe za mlade. Najavljuju učešće 43 kragujevačkih studenata u predstojećem projektu ”Studentska stručna praksa u javnoj upravi 2021-2022” Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.