Info

Otvorene JUBILARNE Gospojinske svečanosti (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
13:00 | Sreda, 28 08 2019

Jubilarne Gospojinske svečanosti, desete po redu, počele su danas u Kragujevcu i trajaće do 20. septembra. U okviru manifesatcije biće organizovano nekoliko događaja kulturnog i duhovnog sadržaja, kao i pokloničko putovanje na Svetu Goru. 

Povodom slave Saborne crkve Uspenje presvete Bogorodice, jednog od četiri najveća praznika posvećena Bogorodici, već jednu deceniju se u Kragujevcu organizuju Gospojinske svečanosti. Ovogodišnja manifestacija počela je jutros u Sabornoj crkvi, gde je održana Sveta arhijerejska liturgija. Nakon toga, u porti Saborne crkve otvorena je Smotra narodnog stvaralaštva. Na štandovima su izloženi raznovrsni radovi i proizvodi udruženja i domaćina, koji se bave starim zanatima, unikatnom domaćom radinošću i proizvodnjom zdrave hrane i pića. 

Svečano otvaranje 10. Gospojinskih svečanosti, odnosno Velikogospojinsko veče zakazano je za večeras od 18 časova. Tom prilikom će besedu, pod nazivom “Sveti Sava i Srpska crkva u naručju Presvete Bogorodice“, održati profesor na Bogoslovskom fakultetu Sveti Vasilije Ostroški u Foči, protojerej stavrofor dr Ljubivoje Stojanović. Program će upotpuniti hor Sabornog hrama, hor Sveti Sava, glumac Avram Cvetković, kao i članovi Centra za negovanje tradicionalne kulture “Abrašević“.

Tokom ovogodišnje manifestacije biće održano nekoliko predavanja u Svečanoj sali Sabornog hrama. Predavanje “Srpska pravoslavna crkva kao čuvar zaveta” biće organizovano u nedelju, 1. septembra, od 18 časova, a predavači su docent na odeljenju za istoriju Vizantije Filosofskog fakulteta u Beogradu, Dragoljub Marjanović i doktorand, istraživač - saradnik Instituta za savremenu istoriju, Nemanja Dević. Predavanje "Svetosavsko pismo i jezik: Identitet srpske kulture" zakazano je za nedelju, 8. septembra, od 18 časova, a održaće ga Časlav Nikolić. Na predavanju pod nazivom "Odbranom crkve, čuvamo otadžbinu" koje će biti održano 15. septembra od 18 časova, govoriće predsednik Instituta za nacionalnu strategiju, Dragoslav Bokan. 

Ovogodišnje Gospojinske svečanosti biće okončane 20. septembra od 19 časova prigodnim programom u Vladičanskom dvoru. Tom prilikom biće dodeljene nagrade po konkursu Školske uprave Šumadijskog okruga za 2019. Tradicionalno, i ove godine, za najbolјe učenike biće organizovano pokloničko putovanje na Svetu Goru.

"Gospojinske svečanosti" organizuju Eparhija Šumadijska i bratstvo Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice, u saradnji sa Gradskom turističkom organizacijom Kragujevac.

Galerija slika