InfoFoto: kragujevac.rs

Petrašinović zasadio drvo mira

Autor: Branko Vukašinović
13:00 | Sreda, 21 09 2016

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana mira, predsednik Skupštine grada, Miroslav Petrašinović, danas je zasadio drvo mira u Spomen parku “Kragujevački oktobar” u Šumaricama. Petrašinović je zasadio sadnicu javora, u Aleji mira, kod Crkve novomučenika kragujevačkih, koja predstavlja simbol mira i blagosti.

Petrašinović zasadio drvo mira 21.09.2016 01

Kragujevac je u svojoj burnoj istoriji doživeo mnogo strašnih događaja, a jedan od najtragičnijih dogodio se u Šumaricama. Iz poštovanja prema svim žrtvama, svake godine sadimo po jedno drvo i upravo sa ovog mesta šalјemo poruku mira u svet. Svesni smo pogubnosti koje rat nosi, i ovaj čin predstavlјa opomenu da se okrenemo miru, a ne ratu, lјubavi, a ne mržnji“, naglasio je predsednik Skupštine grada Kragujevca, Miroslav Petrašinović.

Aleja mira u Kragujevcu, formirana je 2011. godine, kada je Kragujevac bio domaćin 24. Generalne skupštine gradova vesnika mira.

Međunarodni dan mira obeležava se od 1981. godine kada su članice Ujedinjenih nacija usvojile deklaraciju o obeležavanju tog dana, trećeg četvrtka u septembru.