InfoFoto: Arhiva

Počela prijava za besplatne udžbenike

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Ponedeljak, 28 02 2022

Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je da prijava za besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola koje obezbeđuje to ministarstvo, putem Programa nabavke nastavnih sredstava za učenike, polaznike i ustanove, počinje danas.

Novina od ove godine su i besplatni udžbenici za učenike koji se obrazuju po IOP-u 3, odnosno za učenike sa izuzetnim sposobnostima, kao i za gluve i nagluve učenike koji koriste elektronske udžbenike sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.

Pravo na besplatne udžbenike imaju sledeće kategorije učenika:

- Učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći)
- Učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovno školsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu
- Učenici koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format)
- Učenici osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja
- Učenici osnovnih škola koji se obrazuju po IOP-u 3
- Gluvi i nagluvi učenici koji koriste elektronske udžbenike sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.

Ministarstvo obezbeđuje i udžbenike za ove kategorije učenika i na jezicima nacionalnih manjina, kao i udžbenike prilagođene za decu sa smetnjama u razvoju.

Za đake od prvog do četvrtog razreda osnovne škole komplet koji obezbeđuje Ministarstvo sastoji se od udžbenika za predmete: matematika, srpski (maternji) jezik, svet oko nas, priroda i društvo i strani jezik kao obavezni predmet.

Starijim osnovcima, od petog do osmog, dodeljuju se besplatne knjige za matematiku, srpski (maternji) jezik, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju.

Tim povodom Ministarstvo je svim osnovnim školama poslao Uputstvo o načinu prijave za besplatne udžbenike i unosu podataka učenika u sistem. Prema Uputstvu škole su dužne da obaveste roditelje/staratelje učenika preko odeljenjskih starešina i da prikupe podatke i potrebna dokumenta, koje dostavljaju Ministarstvu do 31. marta 2022. godine.

Imajući u vidu važnost dostupnosti obrazovanja za sve, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja od školske 2009/2010. godine obezbeđuje besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola kroz Program nabavke nastavnih sredstava za učenike, polaznike i ustanove.

Od školske 2017/18. godine, pravo na besplatne prilagođene udžbenike imaju učenici sa invaliditetom i smetnjama u razvoju koji osnovno školsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu.

Za nabavku besplatnih udžbenika za školsku godinu 2022/2023. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja opredelilo je 750. miliona dinara.