InfoFoto: kragujevac.rs - Arhiva

Kragujevačka inicijativa i SSP traže BESPLATNE UDŽBENIKE za sve ovdašnje đake, pokrenuta i peticija

Autor: InfoKG
11:00 | Četvrtak, 10 08 2023

Učenici osnovnih i srednjih škola u Beogradu, kao i pojedinim opštinama Srbije, će u predstojećoj školskoj godini dobiti besplatne udžbenike koje im obezbeđuju lokalne samouprave. Štaviše, u Beogradu će neki učenici dobiti i po dva ista kompleta. U Kragujevcu će, sa druge strane, besplatne udžbenike od Grada dobiti samo prvaci. Ovim povodom reagovao je deo kragujevačke opozicije, tačnije Kragujevačka inicijativa, kao i Stranka slobode i pravde koja je pokrenula i peticiju. Oni traže besplatne udžbenike za sve kragujevačke đake.

Njihova saopštenja prenosimo u celosti:


Kragujevačka inicijativa Slađan Rakić:

Dete je dete, nebitno u kom delu države da živi, treba da ima mogućnost da ostvari Ustavom zagarantovana prava, kao što je pravo na besplatno školovanje bez ikakve diskriminacije.

Učenici osnovnih i srednjih škola u Beogradu kao i pojedinim opštinama Srbije će u predstojećoj školskoj godini dobiti besplatne udžbenike koje im obezbeđuju lokalne samouprave. Paradoks je da će u Beogradu neki učenici dobiti i po dva ista kompleta. Reč je o deci iz socijalno ugroženih porodica koja su i ranije dobijala besplatne udžbenike, te zbog nemogućnosti dogovora između resornog ministarstva i Grada Beograda, oni će dobiti po dva ista kompleta što je potpuno bespotrebno. Taj višak je sigurno mogao da pokrije potrebe neke druge manje razvijene opštine koja ima manji broj đaka, ali očigledno gde se ima tu se i preliva, ali potpuno neracionalno.

 Uprkos predlogu Kragujevačke inicijative, koji je za nekoliko dana potpisao veliki broj građana, Skupština Grada Kragujevca ostala je „gluva“ na vapaje roditelja i odbila da razgovara na tu temu.  Ne samo da su skinuli odgovornost sa sebe da nisu nadležni „da nameću školama izdavače“, kao što je Fondacija Alek Kavčić koja nudi model besplatnog obrazovanja, već nema ni govora o finansiranju udžbenika iz budžeta grada za ostale školarce, osim prvake, nebitno kojim drugim izdavačkim kućama. Obzirom da sredstva budžetom nisu opredeljena, roditelji su izloženi enormno visokim troškovima za nabavku udžbenika, a kragujevački đaci diskriminisani i uskraćeni za prava koja ostvaruju njihovi vršnjaci u nekim delovima Srbije.

Ustav članom 71 propisuje: „Svako ima pravo na obrazovanje. Osnovno obrazovanje je obavezno i besplatno, a srednje obrazovanje je besplatno.“ Evidentno je da država ovu obavezu ne ispunjava kao ni grad Kragujevac čiji budžet pokazuje da ima mesta za finansiranje udžbenika, međutim gradska vlast novac građana rasipa neracionalno na stvari koje nisu od vitalnog interesa za funkcionisanje grada. Iako rešenje postoji kao i model besplatnog školovanja ovakvim ophođenjem produbljuje se već postojeći jaz u društvu.

Kragujevačka inicijativa najoštrije osuđuje takvu bahatost i nebrigu ka našim školarcima i njihovim roditeljima. Učenici u Kragujevcu nisu građani drugog reda i ne smeju im biti uskraćena ustavna prava koja uživaju njihovi vršnjaci u nekim drugim gradovima. 


Gradski odbor Stranke slobode i pravde:

Mladi Stranke slobode i pravde u Kragujevcu organizuju akciju prikupljanja potpisa za besplatne udžbenike za đake kragujevačkih osnovnih i srednjih škola. Akcija je počela pre dva dana, a ove nedelje će trajati do 10. avgusta. Sugrađanke i sugrađani mogu dati svoj potpis podrške na štandu koji se nalazi kod gradske kafane "Balkan" u periodu od 15 do 17 časova. Pored svega, Gradski odbor Stranke slobode i pravde pokrenuo je i online peticiju i poziva sve sugrađane da potpišu istu, na OVOM linku.

Podsećamo građane da učenici osnovnih i srednjih škola u Beogradu pored dva kompleta besplatnih udžbenika dobili su i tablete i internet kartice za lakše korišćenje digitalnih udžbenika od Grada Beograda.

Kragujevački učenici od svog Grada nisu dobili ništa. Njihovi roditelji na pomoć ne mogu da računaju i svakog septembra strepe da li će svojoj deci moći da obezbede nesmetan polazak u školu jer je cena udžbenika abnormalno visoka.

Zahtev peticije je jasan, to je: Da čelnici Grada Kragujevca rebalansom budžeta opredele sredstva za dodelu besplatnih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola.

Sredstva za besplatne udžbenike ne bi opteretila budžet Grada koji je ove godine, prema rečima aktuelne gradske vlasti, najveći do sada, a predstavljala bi značajnu pomoć za učenike i njihove roditelje.

 

Foto: Kragujevčka inicijativa; SSP Kragujevac; kragujevac.rs