InfoFoto: Facebook - Knjaževsko-srpski teatar

Počele prijave na konkurs za izbor “Prestonice kulture Srbije 2023. godine” - Koji su aduti Kragujevca?

Autor: Jovana Mladenović
15:00 | Ponedeljak, 02 08 2021

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da od danas počinju prijave za lokalne samouprave na konkurs za izbor “Prestonice kulture Srbije 2023. godine”. Kao što smo već pisali, u trku za ovu titulu ulazi i Grad Kragujevac

Konkurs ima za cilj podizanje kvaliteta kulturnog života u Srbiji, pokretanje kulturnog, umetničkog i turističkog razvoja kroz aktiviranje postojećih i osmišljavanje novih umetničkih programa tradicionalnih i savremenih formi, oživljavanje postojećih institucija kulture, ali i pokretanje novih i savremenih institucija.

Izabrana jedinica lokalne samouprave poneće titulu „Prestonica kulture Srbije 2023“, koja će joj omogućiti da bude prepoznata kao relevantni nacionalni centar razvoja kulture i na taj način postane vidljivija na kulturnoj mapi Srbije i Evrope.

Kao što smo već pisali, Grad Kragujevac konkurisaće za ovu titulu

Kragujevac kao privredni, obrazovni, zdravstveni, administrativni i sportski centar Šumadije, sa svojim kulturno–istorijskom nasleđem, pozorišnim i muzičkim festivalima, umetnicima, umetničkim školama i akademijama ima šta da ponudi. 

Grad Kragujevac kao univerzitetski centar, u čijem sastavu se nalazi Filološko-umetnički fakultet, Srednja muzička škola, Druga kragujevačka gimnazija sa smerom za scensku i audio-vizuelnu umetnost, velikim brojem udruženja građana registrovanih za obavljanje kulturne delatnosti i 11 ustanova kulture, ima potencijal da razvija kulturnu scenu.

Pre dve godine osnovan je i Savet Mreže ustanova kulture, koji je profilisao mapu 25 tradicionalnih kulturnih manifestacija i programa koji čine deo njegovog identiteta. Među njima su Veliki školski čas, Međunarodni salon antirtne karikature, Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma KRAF, JoakimFest, Joakimovi dani, Pozorišni susreti učenika gimnazija Srbije, Aresnal fest, Festival narodne muzike Dragiša Nedović i druge.

Kragujevac je svojim kulturnim i industrijskim nasleđem i stvaralaštvom zapravo i definisan kao grad i bogatstvo koje poseduje u tom smislu predstavlja okosnicu našeg identiteta.