KulturaFoto: Facebook - Knjaževsko-srpski teatar

Koji su aduti Kragujevca u trci za PRESTONICU KULTURE 2023. godine

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Petak, 23 07 2021

Koji će grad ili opština u Srbiji poneti titulu Prestonica kulture 2023. godine, znaće se već krajem septembra ili početkom oktobra. Konkurs je raspisan 7. maja, a prijave će se primati u periodu od 2. avgusta do 2. septembra. Konkurisaće i Grad Kragujevac.

Osnovni ciljevi programa Prestonica kulture Srbije su da se u lokalnoj samoupravi koja ponese tu titulu ojačaju ključni faktori kulturnog razvoja, podigne kvalitet kulturnog života, podstakne umetnički i turistički razvoj, ali i donošenje strategije kulturnog razvoja na lokalnom nivou. 

Realizacijom ovih ciljeva u izabranoj lokalnoj samoupravi stvoriće se uslovi za rešavanje dugogodišnjeg problema u oblasti kulture, kao i za unapređenje aktuelnih i osmišljavanje novih kulturnih sadržaja. Time će se dobiti dobra osnova za oživljavanje postojećih, pokretanje savremenih ustanova i institucija kulture, ali i veće uključivanje građana i umetnika u proces kreiranja i sprovođenja kulturnih politika na nivou lokalne zajednice.

Ova pozicija znači i podršku lokalnim samoupravama kada je u pitanju decentralizacija kulture. Ukoliko se ostvari kontinuitet, to će značiti ogorman iskorak za kulturu na državnom nivou, jer će pokrenuti postojeće i doprineti osmišljavanju novih umetničkih programa tradicionalnih i savremenih formi.

Grad Kragujevac kao privredni, obrazovni, zdravstveni, administrativni i sportski centar Šumadije, sa svojim kulturno–istorijskom nasleđem, pozorišnim i muzičkim festivalima, umetnicima, umetničkim školama i akademijama ima šta da ponudi. 

Grad Kragujevac kao univerzitetski centar, u čijem sastavu se nalazi Filološko-umetnički fakultet, Srednja muzička škola, Druga kragujevačka gimnazija sa smerom za scensku i audio-vizuelnu umetnost, velikim brojem udruženja građana registrovanih za obavljanje kulturne delatnosti i 11 ustanova kulture, ima potencijal da razvija kulturnu scenu.

Pre dve godine osnovan je i Savet Mreže ustanova kulture, koji je profilisao mapu 25 tradicionalnih kulturnih manifestacija i programa koji čine deo njegovog identiteta. Među njima su Veliki školski čas, Međunarodni salon antirtne karikature, Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma KRAF, JoakimFest, Joakimovi dani, Pozorišni susreti učenika gimnazija Srbije, Aresnal fest, Festival narodne muzike Dragiša Nedović i druge.

Kragujevac je svojim kulturnim i industrijskim nasleđem i stvaralaštvom zapravo i definisan kao grad i bogatstvo koje poseduje u tom smislu predstavlja okosnicu našeg identiteta.