InfoFoto: kragujevac.rs

Podrška inkluziji starije populacije: Naučili da koriste mobilne telefone i od snimljenih fotografija nastala izložba (FOTO)

Autor: InfoKG
17:00 | Ponedeljak, 27 06 2022

Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Populacioni fond Ujedinjenih nacija i Crveni krst Srbije koji zajednički sprovode program „Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji“ uz podršku Evropske unije, organizovali su sesiju o zdravom starenju u Sportskom klubu „Vašarište“.

Program koji je organizovan na otvorenom u Sportskom klubu „Vašarište“ imao je za cilj promociju koncepta aktivnog starenja i podršku inkluziji starije populacije. Otvorena je izložba fotografija programa digitalne pismenosti, proglašeni autori najboljih fotografija i dodeljena titula „Naj seniorke“.

Kada govorimo o najstarijoj populaciji, želimo da se pre svega osećaju prihvaćenim, da imaju određene aktivnosti koje im dozvoljavaju da kroz Kutak za kvalitetnije starenje i udruženja najstarijih funkcionišu, iskažu svoje potrebe, a sa druge strane nam je želja da zdravo stare, da se druže i oni to kroz Kutak za kvalitetnije starenje u okviru GO Crvenog krsta imaju. Grad pomaže rad Kutka kroz finansiranje i podršku GO Crvenog krsta. Jedna od usluga koje grad podržava je pravo na besplatan gradski prevoz starijih od 65 godina”, kazala je Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Slavica Radenković, jedna od volonterki Crvenog krsta koja je učestvovala u aktivnostima na terenu objasnila je kako je nastala izložba digitalnih fotografija. 

Naime, jedna od aktivnosti na ovom projektu bila je da se najstarijim sugrađanima na seoskom području u cilju bolje inkluzije pomogne da nauče da koriste mobilne telefone. Došli smo do toga da su oni iskazali neizmernu sreću i zahvalnost zato što su savladali novu veštinu pa su i sami fotografisali neke predele, ljude, događaje iz čega je nastala današnja izložba”, kazala je Slavica Radenković.

Održavanju sesije prisustvovali su i Borka Jeremić, šefica Kancelarije Populacionog fonda UN u Srbiji, Nevenka Bogdanović, predsednica GO Crvenog krsta Kragujevac i članovi Kutka za kvalitetnije starenje Crvenog krsta Kragujevac i drugi.