InfoFoto: Ilustracija - mup.gov.rs

POJAČANA KONTROLA SAOBRAĆAJA: Na meti vožnja u alkoholisanom stanju i pod dejstvom droga

Autor: Branko Vukašinović
14:30 | Utorak, 15 06 2021

Na teritoriji Republike Srbije, a samim tim i u Kragujevcu, od sutra do 22. juna biće organizovana akcija pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci. To je saopšteno iz Ministrastva unutrašnjih poslova i dodaje se da će u subotu, 19. juna, po prvi put biti realizovana i akcija pod nazivom “Alcohol and Drugs Marathon”, kada će tokom 24 časa neprekidno biti angažovani svi raspoloživi uređaji za otkrivanje prisustva alkohola i psihoaktivnih supstanci. 

Srbija je jedan od 30 evropskih zemalja u kojima će od 16. do 22. juna biti organizovana akcija pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci. Tačnije, akcija će biti realizovana u zemljama koje su članice organizacije ROADPOL, mreže saobraćajnih policija Evrope. 

U okviru ove, u subotu, 19. juna, po prvi put će biti realizovana i akcija pod nazivom “Alcohol and Drugs Marathon”, kada će tokom 24 časa neprekidno biti angažovani svi raspoloživi uređaji za otkrivanje prisustva alkohola i psihoaktivnih supstanci.

Upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola jedan je od najvećih problema bezbednosti saobraćaja u većini evropskih zemalja, uključujući i Srbiju. Reč je o prekršaju koji, uz prekoračenje brzine, najviše doprinosi izazivanju saobraćajnih nezgoda i težini posledica. S druge strane, prekršaj upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci u ogromnom je porastu u svim evropskim zemljama, a u Srbiji je broj sankcionisanih vozača od početka ove godine gotovo tri puta veći u odnosu na isti period prošle godine”, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema podacima MUP-a, policijski službenici su od početka ove godine iz saobraćaja isključili oko 18.000 vozača zbog vožnje u alkoholisanom stanju i 700 vozača zbog vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.