Info

Poljska donacija za Aerodromce: Uređenje zelenih površina - Nove sadnice, staze, klupe

Autor: Jovana Mladenović
15:57 | Sreda, 28 07 2021

Naselje Aerodrom biće obogaćeno sadnicama drveća i žbunastog rastinja, dobiće nove staze i klupe, zahvaljujući donaciji od 2,2 miliona dinara iz Poljske razvojne pomoći. 

Ambasador Poljske u Republici Srbiji Rafal Perl i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić potpisali su danas u zgradi Gradske uprave Ugovor o realizaciji projekta „Uređenje zelenih površina za čistiju životnu sredinu i zdraviju omladinu“. 

Srbija i Poljska imaju veoma dobru saradnju i na ekonomskom i na političkom nivou, a grad Kragujevac i Bigošč ove godine obeležavaju 50 godina od sklapanja Povelje o bratimljenju. To je nastarija saradnja između lokalne samouprave iz Poljske i lokalne samouprave iz Srbije, podsetio je ambasador Rafal Perl. Grad Kragujevac sa poljskim gradom Bidgoščem baštini pedesetogodišnju saradnju koja se ne odnosi samo na uzajamne posete, već se ostvaruje kroz oblast kulture, a posebno u partnerstvu na Međunarodnom salonu antiratne karikature. 

Naselje Aerodrom, iako je maksimalno infrastrukturno opremljeno, od kada postoji nema dovoljno zelenila, a sada će dobiti sedam pešačkih staza i mnogo sadnica drveća i žbunskog rastinja, rečeno je ovom prilikom.

Biće posađeno 44 sadnice stabala, 118 žbunastog rastinja, postavljeno 12 klupa, pet kanti za smeće i izgrađeno sedam pešačkih staza.

Aerodrom je sa 36.000 stanovnika veoma gusto naseljena gradska teritorija. Prilikom apliciranja za projekat vodilo se računa o proporcijama koje se ne slažu sa gustinom naseljenosti i zelenim površinama. 

Posle prijema predstvnici ambasade i grada Kragujevca, obišli su lokaciju na Aerodromu, koja će do kraja godine dobiti novi izgled.