Info

Poslanici pružili podršku Nikiću: Nastavak pritiska na novinare, nadležni što pre da otkriju i uhapse počinioce

Autor: InfoKG
16:00 | Ponedeljak, 06 03 2023

Podršku dopisniku televizije N1 Milanu Nikiću, koji je kako tvrdi u protekle četiri godine sedam puta bio izložen fizičkim i verbalnim napadima i zastrašivanju, pružili su opozicioni poslanici iz Demokratske, Narodne, Stranke slobode i pravde i Zajedno. Poslanici su izjavili da je sve to samo nastavak pritiska na novinare i da nadležni što pre otkriju i uhapse počinioce koji su Nikića zastrašivali u petak na protestu u “Vodovodu” i posmatrali ga u subotu iz kola ispred njegovog stana.     

Dopisnik televizije N1, Milan Nikić kaže da je u protekle četiri godine sedam puta bio izložen fizičkim i verbalnim napadima i zastrašivanju. Svedoči da su se poslednja dva slučaja dogodila u petak i subotu.  

U petak sam pratio protest radnika Vodovoda, snimao ih, a onda mi je prišao jedan nepoznati čovek i tražio da se izmaknemo iza bagera i da nešto pričamo. Ja sam znao da iza bagera nije pokriveno nadzornim kamerama, ali sam uključio moju kameru i pošao za njim. On tada nije hteo da priča i rekao je ugasite kameru. Okrenuo sam se, a on mi je rekao naredbodavački „Nikiću, hajde da pričamo“. Ja sam tada ponovo uključio kameru. On je ćutao, ja sam ga pitao ko ste vi, otkud znate moje ime. Da li imate značku, pokažite ko ste i on nije hteo da priča. I onda se vratio u prostorije “Vodovoda“ u starom servisu Zastavinom, odakle je izašao. Pre toga me je slikao. U subotu uveče je muškarac sedeo u kolima 40 minuta i posmatrao moj stan. Izašao sam sa kamerom iz zgrade, pošao ka njemu, a on je odmah upalio motor i otišao”, kaže Nikić i dodaje da je o oba slučaja obavestio tužilaštvo i policiju. 

Zabrinut je za svoju bezbednost, ali kaže da se ne plaši. 

Ovaj posao radim 28 godina. Prošao sam i vreme Miloševića, Šešelja, Koštunice, Đinđića i sada Aleksandra Vučića. Danas mi je najteže“, tvrdi Nikić.  

Podršku novinaru Nikiću danas su skupom ispred Skupštine grada u delu u kom je smeštena Policijska uprava pružili opozicioni poslanici iz Demokratske, Narodne, Stranke slobode i pravde i Zajedno. 

Razlog našeg okupljanja je da iskažemo solidarnost sa novinarom N1 Milanom Nikićem, koji je izložen zastrašivanju samo zato što profesionalno i odgovorno obavlja svoj novinarski posao. Novinar Milan Nikić je prozor u medijskom mraku Srbije, vazda okrenut ka istini. Svaki novinar koji objektivno nepristrasno izveštava u ovom trenutku iz Srbije, koji se trudi da pravovremene informacije dostavi građanima Srbije je svetionik, koji treba slediti i koji razgoni medijski mrak u kome se mi nalazimo. Milan Nikić je čovek koji omogućava da se reč slobode, reč istine iz mnogih gradova Šumadije i Pomoravlja čuje preko N1 televizije. On svojom neustrašivom hrabrošću pokazuje svetli primer novinarske profesije i zaslužuje svako poštovanje i svaku podršku. Mi podržavamo svakog čoveka, koji je izlože pretnjama i zastrašivanju“, rekao je poslanik Srđan Milivojević.

Mi smo došli iz različitih političkih grupacija da podržimo novinara Milana Nikića. Smatramo da je jedan ovakav način i pokušaj pretnji, zastrašivanja i uhođenja novinara apsolutno neprihvatljiv i tražimo od svih nadležnih državnih institucija da se hitno otkrije ko je počinilac ovog progona nad Milanom Nikićem. Ako je ovu uhodu poslala država, državna bezbednost ili policija, tražimo da se hitno otkrije ko je izdao nalog za ovakvo praćenje, ko je izdao nalog za ovakvo zastrašivanje novinara, koji slobodno i objektivno izveštava. Da vidimo ko je izdao nalog da se novinar prati i uhodi. Ako je to ipak uradio neko na svoju ruku, takođe tražimo od nadležnih organa da se otkrije počinilac ili počinioci i da se oni uhapse i procesuiraju. Ovo je samo nastavak pritiska na novinare. Mislim da će pritisak na novinare u narednom periodu biti još otvoreniji i još jači kako bi se svaka slobodna misao u Srbiji pokušala da se uguši“, smatra poslanik Stefan Jovanović.

“Pretnje koje je doživeo dopisnik N1 televizije vidim kao nastavak kampanje, koja duži niz godina traje u Srbiji, protiv svakog novinara koji časno, pošteno i profesionalno radi svoj posao, a to je objektivno i pravovremeno obaveštavanje i informisanje građana Srbije. Ovakvi zarobljeni mediji ne mogu da vrše svoju funckiju koja je Ustavom propisana i zagarantovana svakom građaninu Srbije, a to je da budemo objektivno informisani o najvažnijim stvarima koje se dešavaju u Srbiji. Svaki čovek koji pošteno radi svoj posao ne sme nikad da dođe u situaciju da zbog svog posla trpi bilo kakvo nasilje. Samo Srbija u kojoj će se svaki građanin osećati slobodno i bezbedno, može biti zemlja srećnih ljudi, a to je svima nama cilj“, izjavila je poslanica Dragana Rakić.  

Milan Nikić je čovek koji profesionalno obavlja svoj posao, izveštava objektivno i istinito. To je nešto što smeta aktuelnoj vlasti. Sloboda izražavanja, mišljenja i sloboda informisanja su ključ za slobodno i demokratsko društvo. Danas svi možemo da konstatujemo, nažalost, da ovo niti je slobodno, niti demokratsko društvo. Izveštavanje Milana Nikića jeste jedan verovatno plamičak istine koji dolazi kako iz Kragujevca, tako i iz Šumadije. Taj neki plamičak želi da se ugasi u nekom trenutku. Zato mi kao narodni poslanici dajemo punu podršku Milanu Nikiću i bićemo uvek uz njega i uz svakog građanina, kojima se ugrožava bezbednost i sloboda njegovog delovanja. Milan Nikić je u ovom trenutku samo jedan od onih na koje se vrši pritisak. Ovom prilikom apelujemo na nadležne organe da u što kraćem roku preduzmu sve ono što je potrebno da se preduzme da nikad nikom ne padne na pamet da bilo šta preduzme protiv bilo kog novinara. Ne želimo da se nešto desi da bismo onda reagovali. Treba reagovati preventivno i tražimo da nadležne institucije u što kraćem roku izveste šta se desilo povodom ovog slučaja i zaustavimo bilo kakvo nasilje, na bilo kojeg sugrađanina, a pogotovo novinare, jer bez slobodno i obejktivnog novinarstva nema demokratije i nema boljitka za ovo društvo“, rekao je poslanik Dalibor Jekić. 

Nikiću se ovo dešava zato što je hrabar, zato što sme, a zamislite da njega nema, da nema vas novinara koji ste ovde na skupu. Niko ne bi mogo da čuje ni sada nas koji smo sa druge strane, koji  smo opozicija. Niko ne bi mogao da se solidariše sa vama, sa bilo kojim građaninom. Da li sve mora da bude pod šapom vladajućih struktura. Zbog toga se javlja strah. Strah je sada sninonim protiv čega mi zajedno moramo da se borimo“, zaključio je poslanik Nikola Nešić. 

Na kraju Nikić je rekao da će sutra na poziv opštinskog javnog tužioca dopuniti krivičnu prijavu. Naglašava i da veruje u naše pravosudne organe.