InfoFoto: ekologija.gov.rs

Potpisan ugovor sa EBRD: Ulaže se 18 miliona € u zamenu kotlova i sanaciju pepelišta u Kragujevcu

Autor: InfoKG
14:00 | Petak, 02 07 2021

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i ministar finansija Siniša Mali potpisali su danas dva ugovora sa direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj Mateom Kolanđelijem, kojima se obezbeđuje 18 miliona evra za projekat unapređenja daljinskog grejanja u Kragujevcu, što će smanjiti aerozagađenje  u našem gradu. Ugovor je potpisao i direktor kragujevačke toplane “Energetika” Andreja Ilić.

Vujović je naglasila da se projekat sprovodi u dve faze  - prva podrazumeva prelazak toplane sa uglja na ekološki prihvatljivija goriva, a druga sanaciju deponije pepela.

Danas je za Kragujevac, ali i za sve nas veliki dan, jer će se iz ovih sredstava zameniti 50 godina stari kotlovi u toplani i time će se smanjiti aerozagađenje u tom gradu. Građani Kragujevca su prethodnih meseci apelovali i javljali nam se sa ovim problemom. Mi smo obećali da ćemo ga rešiti, i nakon ovog potpisivanja, ispunjavamo obećanje. Važno nam je da prva faza, odnosno zamena kotlova bude gotova do kraja godine”, rekla je Vujović.

Prema njenim rečima, očekuje se da druga faza projekta krene u prvom tromesečju naredne godine, a ona podrazumeva sanaciju deponije na kojoj se procenjuje da ima oko 40.000 tona pepela. 

U ovom momentu, radi se studija i traži najbolji način za iskorišćenje pepela. Po realizaciji druge faze, zagađenje vazduha će biti dodatno smanjeno. Emisije ugljen dioksida biće za 66 odsto manje, azot oksida za oko 90 odsto, a emisija PM čestica će biti eliminisana. U Ministarstvu na čijem sam čelu vodimo bitku sa aerozagađenjem. Početkom godine smo sufinansirali projekte zamene kotlova i individualnih ložišta, kao i pošumljavanje  u više od 50 lokalnih samouprava. Srbija je snažno opredeljena da rešava ovaj problem, jer želimo da budućim generacijama obezbedimo zdravu životnu sredinu, baš kakvu i zaslužuju”, rekla je Vujović i zahvalila na saradnji evropskim partnerima i Gradu Kragujevcu.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će ugovori koji su danas potpisani obezbediti ukupno 18 miliona evra za projekat koji je kapitalan za građane Kragujevca.

Cilj nam je da u najkraćem roku krenemo sa tenderom za izvođače, kako bi zamenili kotlove na ugalj, onima na ekološki prihvatljivije energente. To je ogromna stvar za Kragujevac i još jedna potvrda koliko se borimo za zdraviji vazduh, bolju i čistiju budućnost naše dece. Mi smo rebalansom budžeta povećali ukupna ulaganja za ekologiju za 16 milijardi dinara, i sada imamo na raspolaganju ukupno 24 milijarde dinara. To nam omogućuje nikad veća ulaganja u ovu oblast, u kanalizacionu mrežu, nove fabrike za prečišćavanje otpadnih voda i druge projekte. Planiramo da izađemo i na međunarodno finansijsko tržište sa zelenim obveznicima, koje su standardan finansijski instrument razvijenih zemalja i očekujem veliki uspeh i na tom polju”, rekao je Mali.

Mateo Kolanđeli, regionalni direktor EBRD-a za zapadni Balkan i šef kancelarije u Srbiji, rekao je da mu je drago što ta banka podržava Srbiju u ostvarivanju„zelenih“ ciljeva, posebno u sektoru daljinskog grejanja. 

EBRD sarađuje sa Vladom na razvoju projekata koji vode ka dekarbonizaciji i uvođenju obnovljivih izvora u sisteme daljinskog grejanja i nadamo se da će Kragujevac biti među prvima od mnogih gradova u Srbiji koji su postigli ove ciljeve. Projekat bavi se hitnim pitanjem zagađenja vazduha i očekujemo da će postaviti osnove za  zeleniju i zdraviju budućnost grada”, rekao je on.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je rekao da je velika stvar što država danas može da se fokusira na iste probleme kao i najrazvijenije zemlje sveta – na ekologiju.

Hvala ministrima na podršci, i što su se ekspresno upustili u rešavanje problema aerozagađenja u Kragujevcu. Ovo je problem sa kojim se Grad suočava još od 70-ih godina, a danas Kragujevčani imaju razloga da budu zadovoljni, jer se krenulo u veliki i važan projekat za naš grad”, rekao je Dašić. 

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine