InfoFoto: pixabay.com-ilustracija

PRAVNI PRESEDAN? Kragujevčaninu, ubici škaljarca na Pagu, ozvučena zatvorska ćelija, a ono što je snimljeno otkrilo NOVE DETALJE zločina!

Autor: InfoKG
17:08 | Petak, 22 09 2023

Ozvučena ćelija zadarskog zatvora Kragujevčanina Duška Tanaskovića (29), koja je ukazala na nove informacije o njegovoj ulozi u likvidaciji Crnogorca Gorana Vlaovića (39) na Zrću, mogla bi postati pravni “presedan” u Hrvatskoj.

Odmah na početku nastavka suđenja u četvrtak Županijsko državno odvetništvo u Zadru, koje je na ročištu 13. jula otkrilo da je Tanaskovićeva ćelija bila pod tajnim nadzorom, zatražilo je odlaganje zbog preslušavanja snimaka iz ćelije, piše Slobodna Dalmacija, a prenosi Blic.

Tanaskovićev advokat Vinko Gulišija zatražio je izuzimanje tih dokaza kao – nezakonitih.

"Predmet je došao u fazu iznošenja odbrane. Uz konsultacije sa više pravnih stručnjaka, nikome u istoriji hrvatskog pravosuđa nije poznato da bi se nakon podizanja optužnice i njene pravosnažnosti radile posebne dokazne radnje, kao ove u zatvorskoj ćeliji gde je smešten zatvorenik. Ukoliko sud ne prihvati predlog za izdvajanje spisa, optužnicu treba ponovo vratiti veću i okrivljenom dati mogućnost da se ponovo izjasni", rekao je Gulišija.

"Tužilaštvo je dobilo nalog za ulazak u prostorije radi nadzora i tehničkog snimanja zatvorske ćelije okrivljenog radi utvrđivanja identiteta drugih učesnika koji su učestvovali u pripremi ili izvršenju krivičnog dela. Sve to zbog ubistva, a namera je bila, što je ustavna ovlašćenje tužioca, da identifikuje druge učesnike. Tu je došlo do tzv. slučajnog otkrića, što je regulisano Zakonom o krivičnom postupku, a otkriveno je krivično delo za koje se zakonom mogu sprovesti posebne dokazne radnje. Vrhovni sud RH doneo je odluku u kojoj je izdvojio nezakonit snimak na kojem je jedan zatvorenik snimao drugog, te rekao da to može biti dokaz samo u slučaju naredbe istražnog sudije, što se u ovom slučaju i dogodilo", rekao je Škara.

Sudija Ana Brkić odbila je zahtev advokata Gulišije, ali će o tome pismeno rešenje uputiti Višem krivičnom sudu Republike Hrvatske. U zavisnosti od njihove odluke, koja je može potvrditi, odbaciti ili promeniti, suđenje će se nastaviti.

"Do odluke Višeg krivičnog suda Republike Hrvatske, kojom se može potvrditi, odbaciti ili preinačiti odluka o odbijanju zahteva odbrane za izuzimanje dokaza prikupljenih posebnim istragama, ročište moramo odložiti. Kada Viši krivični sud RH donese odluku, suđenje će se nastaviti", rekla je sudija, nakon čega je novonastalu situaciju objasnila optuženom Tanaskoviću, koji je pokušao nešto da kaže, ali je na kraju odustao.

Boris Radman, advokat porodice ubijenog Gorana Vlaovića, složio se sa predlozima tužioca Škare, podsećajući da je u predmetu iz 2008. godine prvostepeni sud izveo takve dokaze, a potom zatražio i predlog za razdvajanje.

"Pre svega treba da se ti dokazi uvedu, pa tek onda da se proceni da li su zakoniti ili nezakoniti. Prema praksi suda, predlog odbrane je preuranjen", naveo je Radman.

Tužilac Ivica Škar je ranije na suđenju rekao da su prisluškivanjem njegove ćelije došli do novih dokaza protiv Tanaskovića.

"Iz materijala kojim raspolažemo, zvučnih zapisa i transkripta, jasno je da je optuženi za likvidaciju Vlaovića trebalo da dobije novčanu nagradu. Takođe je jasno da je nekoliko učesnika i pomagača bilo uključeno u planiranje ubistva", rekao je on.

Zbog novih dokaza, Škara je zatražio da se optužnica koja Tanaskovića tereti za ubistvo bude prekvalifikovana u teško ubistvo iz koristoljublja, za koje je zaprećena kazna od preko 20 godina zatvora.

Motiv ubistva

Osim što je ranije rekao da nije kriv, Tanasković još nije otkrio motiv ubistva Vlaovića, a iza kulisa se likvidacija povezivala sa sukobima dva najpoznatija narko-klana na Balkanu – kavačkog i škaljarskog, u kojoj je stradalo više od deset ljudi u regionu i inostranstvu. Optužen je da je 25. avgusta 2022. godine u 06.01 časova na ostrvu Pag, ispred noćnog kluba na plaži Katarelac, ubio Gorana Vlaovića (39), državljanina Crne Gore.

"Očekivao sam takvu odluku suda, i ja bih to napravio, pa neka o tome odlučuje viši sud. U svakom slučaju, ovo će biti prvi put u Republici Hrvatskoj da će morati odlučiti da li se takvi dokazi mogu koristiti kao zakoniti, posebno u fazi postupka u kojoj je slučaj došao do kraja. Po mom mišljenju to je nezakonito. Bilo bi u redu da je to urađeno u fazi istrage, međutim, videćemo šta će odlučiti Viši krivični sud", rekao je Vinko Gulišija, advokat Duška Tanaskovića, nakon što je sudija odbio njegov predlog da se izuzmu dokazi o tajnom snimanju njegove ćelije.

Izvor: Slobodna Dalmacija, Blic