InfoFoto: kg.ac.rs

Predavanje Ivana Gutmana povodom obeležavanja 150 godina od Mendeljejevog otkrića

Autor: Branko Vukašinović
13:00 | Sreda, 20 03 2019

Predavanje “150 godina periodnog sistema hemijskih elemenata” održaće akademik Ivan Gutman, profesor emeritus Univerziteta u Kragujevcu, sutra od 13 časova u Svećanoj sali Rektorata.   

Ujedinjene nacije proglasile su 2019. Međunarodnom godinom periodnog sistema elemenata, s obzirom na to da je ruski naučnik Dmitrij Mendeljejev pre 150 godina, tačnije 1869., oformio periodni sistem hemijskih elemenata.  

U cilju obeležavanja 150 godina od Mendeljejevog otkrića, Centar za naučnoistraživački rad Srpske akademije nauka i umetnosti i Univerzitet u Kragujevcu organizuju predavanje “150 godina periodnog sistema hemijskih elemenata”.  
O Mendeljejevom periodnom sistemu elemenata sutra će od 13 časova u Svečanoj sali Rektorata govoriti akademik Ivan Gutman, profesor emeritus Univerziteta u Kragujevcu. 

Profesor Ivan Gutman rođen je 2. septembra 1947. godine u Somboru gde je završio osnovnu i srednju školu. Potom upisuje Prirodno-matematički fakultet u Beogradu, grupa hemija. Studije završava u roku sa prosečnom ocenom 10. U periodu od 1971. do 1977. godine bio je član Grupe za teorijsku hemiju Instituta „Ruđer Bošković“ u Zagrebu napredujući od zvanja asistenta-pripravnika do višeg-asistenta. Magistrirao je na Univerzitetu u Zagrebu 1973. godine iz oblasti teorijske organske hemije. Te godine je iz iste oblasti i doktorirao na Prirodno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Zaposlio se na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu 1977. godine i na njemu radio sve do odlaska u penziju 2012. godine. U zvanje redovnog profesora biran je 1984. godine. Nakon penzionisanja, oktobra 2012. godine, postaje emeritus profesor na istom fakultetu.Izvodio je nastavu iz više predmeta iz oblasti fizičke, kompjuterske i teorijske hemije.

Na PMF-u u Kragujevcu je od proleća 1981. godine organizovao seminar „Matematičke metode u hemiji“ koji je radio aktivno i bez prekida sve do proleća 2006. godine. U okviru ovog seminara održano je više od 1000 predavanja domaćih i stranih naučnika. Doktorat matematičkih nauka je stekao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu 1981. godine. Član je SANU, Međunarodne akademije matematičke hemije, Akademije nelinearnih nauka u Moskvi i Evropske akademije u Londonu. 

Tokom svoje karijere objavio je više od 1370 naučnih radova i oko 300 stručnih radova. Na njihovoj izradi sarađivao je sa 770 kolega iz zemlje i inostranstva. Pored desetak radova monografskog i revijskog karaktera napisao je i šest knjiga objavljenih kod renomiranih izdavača u inostranstvu. Radovi su mu citirani preko 30.000 puta u naučnim radovima drugih autora i preko 5.100 puta u više od 460 knjiga i udžbenika.

Dobio je nagradu Kulturno prosvetne zajednice Kragujevca za naučno ostvarenje iz oblasti teorijske hemije (1980), medalju Srpskog hemijskog društva za pregalaštvo i uspeh u nauci (1987), nagradu “Vojislav K. Stojanović” Udruženja univerzitetskih profesora i naučnika Srbije za rezultate postignute u naučno–istraživačkom radu (1993), zlatnu medalju i povelju Srpskog hemijskog društva povodom njegove stogodišnjice (1997), medalju Srpskog hemijskog društva za trajan i izvanredan doprinos nauci (2001). Počasni 3 je član Srpskog hemijskog društva od 2015. Zajedno sa Borisom Furtulom dobio je plaketu Ministarstva nauke Srbije za najbolju monografiju u oblasti prirodno–matematičkih nauka u 2010. godini. Proglašen je zaslužnim građaninom Kragujevca (2006) i dobio Đurđevdansku nagradu grada Kragujevca (za nauku) za 2007. godinu. Proglašen je istaknutim prijateljem gimnazije “Veljko Petrović” u Somboru (2015). Počasni je doktor (Doctor Honoris Causa) Univerziteta Obuda u Budimpešti (2017). Univerzitet u Kragujevcu je na ovogodišnjoj Svetosavskoj akademiji profesoru emeritus Ivanu Gutmanu dodelio  Svetosavska nagrade za životno delo.