Info

PREDIZBORNI INTERVJU: Ujedinjeni protiv nasilja - Nada za Kragujevac

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Petak, 08 12 2023

Portal InfoKG omogućio je svim učesnicima predstojećih lokalnih izbora u Kragujevcu da daju odgovore na niz pitanja, koje ćemo objavljivati kroz seriju tekstova u narednim danima. Na naša pitanja danas odgovara Dalibor Jekić, kandidat za odbornika liste Ujedinjeni protiv nasilja - Nada za Kragujevac. 

- Šta je bilo dobro, a šta loše što je gradu Kragujevcu donela vladavina SNS i koalicionih partnera od poslednjih izbora do danas?

Vlast Srpske napredne stranke na čelu sa bivšim, a i kandidatom za gradonačelnika, Nikolom Dašićem skoro da ništa nije donela dobro za vreme svog mandata. Grad je u poslednjih par godina infrastrukturno potonuo, stanje ulica je nedopustivo za grad koji je četvrti po veličini. Centar grada je trajno uništen prekomernom gradnjom, a sprega investitora i gradske vlasti dovela je do urbanističkog haosa koji je u pojedinim delovima trajno uništio identitet grada. Od starog Kragujevca skoro da ništa nije ostalo. Koncept da se grad širi u visinu, a ne u širinu je doveo do ogromnog problema koji imaju naši sugrađani sa parkiranjem. Pritisci, ucene i nasilje nad zaposlenima u javnom i komunalnim preduzećima, institucijama i državnim preduzećima koji su u funkciji Srpske napredne stranke su postali odlika vlasti Nikole Dašića.

Dobre stvari koje su se realizovale, a nemaju nikakve veze sa gradskim vlastima, jesu izgradnja Palate pravde i Data centra.

- Koja su obećanja ispunjena, a koja nisu, a da ih smatrate relevantnima za kvalitet života Kragujevčana i razvoj grada?

Od održavanja poslednjih izbora do danas vlast Srpske napredne stranke skoro da nema čime da se pohvali, skoro sva bitna predizborna obećanja su ostala neispunjena. Najzančajnija obećanja su bila: Rekonstrukcija Gradske tržnice, izgradnja autobuske stanice, rekonstrukcija dvorane „Šumadija“, početak izgradnje stadiona „Čika Dača“, početak izgradnje Severne obilaznice“, početak rekonstrukcije Univerzitetskog kliničkog centra. Vlast Nikole Dašića karakteriše i loše stanje kragujevačkih ulica, preplaćeni radovi na Trgu Radomira Putnika i Tržnice.

- Identifikujte pet najvećih problema u Kragujevcu i kako biste ih, pojedinačno, Vi rešili?

Najveći problemi u gradskim mesnim zajednicama su loše stanje ulica, nedovoljan broj mesta u vrtićima, prekomerna gradnja u centru grada, zatvoreni objekti za održavanje kulturnih događaja, nedovoljan broj parking mesta, nedovoljna izdvajanja za obrazovanje i decu.

Koalicija Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac obećava Kragujevčanima da će u prvih 6 meseci većinu ulica dovesti u normalno stanje, a da će Kragujevac na kraju našeg mandata biti grad najboljih ulica u zemlji. Nedovoljan broj mesta u vrtićima je evidentan problem u našem gradu, a mi obećavamo da ćemo ovaj problem rešiti izgradnjom minimum jednog vrtića godišnje. Prekomerna gradnja u centru grada je imala dva negativna efekta, jedan je urušavanje identiteta grada, a drugi je nedovoljan broj parking mesta. Naš koncept je da prekomerna gradnja u centru mora da se zaustavi, da grad mora da se širi u širinu. Takođe, da se preostali delovi starog Kragujevca zaštite i sačuvaju od investitorskog nasilja koji se sprovodi nad centrom grada. Kragujevačka deca moraju da imaju besplatne udžbenike kao i deca u Beogradu, a u narednom periodu treba težiti i obezbeđivanju besplatne užine za sve učenike. Sport dostupan svima je takođe nešto čemu ćemo posvetiti veliku pažnju, a to je da svi klubovi koji dobijaju sredstva iz budžeta nemaju pravo da naplaćuju članarinu deci, kao i besplatna škola plivanja za sve učenike tokom letnjeg perioda.

- Koji su vaši planovi za razvoj gradskog područja i poboljšanje kvaliteta života građana? Navedite najveće svakodnevne probleme sa kojima se susreću građani.

Grad Kragujevac mora da uđe u proces zelene transformacije, to znači da se mora posvetiti pažnja celoj teritoriji našeg grada odnosno svim mesnim zajednicama da postanu jedno lepše i ekološki čistije mesto za život. Uređenje svih zelenih i površina i sadnja velikog broja novih stabala, da u narednom periodu postanemo zeleni grad u pravom smilsu te reči. Naša kolaicija zastupa koncept da se građani pitaju, a to znači da ćemo mi reći koliko je sredstava opredeljeno za svaku mesnu zajednicu, a da će oni odlučivati šta je prioritet. Apsolutno razumem da je uvek u prvom stepenu prioriteta asfalt, voda i kanalizacija u prigradskim mesnim zajednicama, a što je i opravdano jer živimo u 21. veku i nedopustivo je da neko to nema danas. Ono što je zajedničko za sve mesne zajednice je da je stanje ulica u nedopustivo lošem stanju, a ni održavanje javnih površina nije na nivou na kojem treba da bude. Ako smo nekad bili najčsitiji grad verujem da to možemo opet da budemo, ali sa ljudima koji će biti stručni i posvećeni svom poslu u komunalnim preduzećima. 

- Koji su Vaši planovi za razvoj kragujevačkih sela i poboljšanje kvaliteta života građana u njima? Navedite svakodnevne probleme sa kojima se susreću meštani naših sela.

Poboljšanje kvalietta života na selu i pomoć poljoprivrednim proizvođačima se nalaze u prioritetu naše koalicije. Glavne saobraćajnice u selima su u očajnom stanju, na pojedinim deonicama je teško zaobići ogromne rupe na putu, a pred nama je zimska sezona. Takođe, stanje atarskih puteva je u dosta lošem stanju i velike je nezadovoljstvo poljoprivrednika koji na jedvite jade stižu do svojih njiva. Takvo stanje je nedopustivo, a mi garantujemo da ćemo u roku od najviše godinu dana dovesti stanje glavnih saobraćajnica i atarskih puteva u stanje sa kojim će da budu zadovoljni naši sugrađani. Takođe, problem sa domaćinstvima koje nemaju vodu na seoskom području ćemo rešiti investiranjem u arteske bunare i razvod mreže. Podrška poljoprivrednicima će biti kroz razne programe jer se planira da izdvajanje za poljoprivredu bude u znatno većem iznosu od sadašnjeg, odnosno u početku na nivou 3- 5 odsto od realizacije budžeta u prethodnoj godini. Poljoprivredni proizvođači će dobijati seme i đubrivo iz Robnih rezervi uz obavezu da kroz određeni period vrate određene količine poljoprivrednih proizvoda. Rekonstrukcija Domova kulture je još jedan od prioriteta ulaganja u selo, a za odrđene domove imamo i urađenu projektnu dokumentaciju. Pokrenućemo program za podsticanje i razvoj seoskog turizma kako bi i na taj način učinili seoske sredine održivim.

- Koje projekte i investicije Kragujevčani mogu da očekuju ukoliko dođete na vlast i koji su konkretno vaši planovi za njihovu realizaciju u realnim okvirima?

Projekte koje obećava koalcija Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac su sledeći: Komunalno i infrastrukturno opremanje novih industrijskih zona, Izgradnja vrtića, izgradnja novih parkirališta u centru grada, rekonstrukcija dvorane „Šumadija“, fazna rekonstrukcija dvorane „Pionir“, rekonstrukcoja domova kulture po selima, rekonstrukcija odmarališta na Kopaoniku i izgradnja novih 5000m2, proširenje kapaciteta „Šumadija sajma“, rekonstrukcija gradskih bazena, izgradnja Akva parka (JPP), rekonstrukcija sportske infrastrukture, otvaranje Muzeja automobila, izgradnja otvorenog Amfiteatra na potezu u blizini Muzičke škole i Teatra, izgradnja kružnog toka Mala vaga, završetak izgradnje Operativno tehničkog centra Vodovoda, fazna rekonstrukcija i zaštita od daljeg propadanja Kneževog arsenala.

- Kako ocenjujete ulaganja države u naš grad i kako biste poboljšali odnose na ovoj relaciji u cilju privlačenja investicija i ispunjavanja već datih obećanja?

Ulaganja države u naš grad su zanemarljiva, a da je to tako potvrđuju i iznosi koji su planirani u budžetu Republike Srbije, a koje sam ja kao poslanik više puta analizirao. Navešću primer da se za Nacionalnu koncertnu dvoranu u Beogradu izdvaja 120 miliona evra, a da za dvoranu „Šumadija“ i „Pionir“ je izdvojeno 0 dinara. Ako smo za oko deset puta manji grad od Beograda smatram da je za ove dve dvorane moralo da bude izdvojeno minimum 10 miliona evra i da Kragujevčani dobiju adekvatan prostor za organizaciju kulturnih događaja i kongresa. Nažalost zbog takvog odnosa SNS vlasti Kragujevčani će na kulturne događaje do daljnjeg odlaziti u školske sale i holove. Takođe, lokalna samouprava da bi privukla investore mora permanentno da ulaže u komunalno i insfrastrukturno opremanje novih indsutrijskih zona, a i da u svojoj ponudi ima i kvalitetne braunfild lokacije koje su brojne u našem gradu. U poređenju sa većim gradovima u Srbiji dolazimo do zaključka da je Kragujevac po pitanju investicija sa republike na samoj margini.

- Kakvu kampanju Kragujevčani mogu, po Vašem mišljenju, da očekuju kada je reč o lokalnim izborima? Čime će ovdašnji politički igrači pokušati da privuku glasove Kragujevčana?

Kragujevčani mogu da očekuju jednu izuzetno prljavu kampanju što se tiče lokalnih izbora, pritisci, ucene da moraju da se donose sigurni glasovi su neviđeni do sad. Kako se povećava panika kod Srpske napredne stranke tako se podižu kvote za sigurne glasove. Razumljivo je takvo ponašanje jer sva istraživanja do sad pokazuju da je naša lista u blagoj prednisti u odnosu na njihivu listu. Mi ćemo se boriti protiv takvog vida nasilja i upozoravamo sve koji se bave tim nečasnim radnjama da su to krivična dela koja čine, a da će jednog dana odgovarati pred institucijama ovog sistema koje su trenutno zarobljene. Naša koalicija će voditi pozitivnu kampanju, a sve građane pozivam da nam daju podršku i da vratimo normalnost, slobodu i pravdu u svakodnevncu našeg grada. Mi ćemo svoje glasove osvajati časno i pošteno za razliku od Srpske napredne stranke koja će te glasove osvajati na silu. 

- Kakvu izlaznost očekujete na lokalnim izborima, da li će građani Kragujevca biti motivisani da glasaju i čime obrazlažete svoj stav?

Građani su od nas tražili da se ujedinimo, našu koaliciju čini sedam organizacija i ova lista ima najveće šanse da pobedi SNS listu. Od građana očekujemo da izađu u najvećem mogućem broju i daju podršku za ono što su od nas zahtevali, svaki glas je bitan jer se može dogoditi da se izgubi odbornik nekoliko glasova, a da to bude presudno za promenu vlasti. Građani Kragujevca, pozivam vas da iskoristite najmoćnije oružje 17.decembra, da podržite listu broj 10 Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac koja ima najveće šanse da pobedi na narednim lokalnim izborim i da jednom zauvek stavimo tačku na nasilje, pritisak, ucene, suze i propadanje našeg grada. Kragujevac mora biti dom svih Kragujevčana bez obzira na političko ili bilo koje drugo opredeljenje, grad slobode, pravde i jednakih prava i šansi za sve.