InfoFoto: kragujevac.rs

Predstavljen nacrt Lokalnog antikorupcijskog plana grada Kragujevca 2023 – 2026

Autor: InfoKG
11:00 | Četvrtak, 09 02 2023

Radna grupa za izradu Lokalnog antikorupcijskog plana grada Kragujevca 2023 – 2026 predstavila je nacrt planskog dokumenta na kome su radili u proteklih osam meseci. Prezentaciji u zgradi Gradske uprave prisustvovali su Nemanja Nenadić, programski direktor i Zlata Đorđević iz organizacije Transparentnost Srbija, predstavnici stručne javnosti i mediji koje je u ime grada pozdravila Ana Petrović, pomoćnik gradonačelnika za kulturu i informisanje.

"Ponosna sam na radnu grupu i kolege od struke, koji su na profesionalan način pristupili izradi nacrta Lokalnog antikorupcijskog plana i učinili da Gradska uprava grada Kragujevca i sve javne službe budu što otvorenije i transparentnije za građane u svemu što rade jer, lokalna samouprava i jeste u službi građana, kazala je Ana Petrović", pomoćnik gradonačelnika.

"Lokalni antikorupcijski planovi su  osmišljeni tako da svaka jedinica lokalne samouprave u Srbiji ima jedan takav dokument, ali nažalost to još uvek nije učinjeno u nekim, čak i većim gradovima, i gotovo četvrtini ukupnog broja opština, kazao je Nemanja Nenadić programski direktor Transparentnost Srbija. U okviru ovog projekta Transparentnost Srbija je pomagala u osam lokalnih samouprava da naprave što kvalitetniji LAP prateći uputstva koja je dala Agencija za sprečavanje korupcije. U Kragujevcu predstoji faza gde se građani aktivnije uključuju putem Javne rasprave, što će rezultirati dokumentom koji treba da se sprovede u delo što je još bitnije od samog kvaliteta akta, istakao je Nenadić i dodao da na osnovu dosadašnje saradnje očekujemo da će biti uspešno sprovedeno jer je radna grupa u Kragujevcu pokazala veliku stručnost i efikasnost".

"Nacrt je izrađen u zakonskom roku i sada predstoji javna rasprava putem koje će zainteresovana javnost dati svoje primedbe i sugestije ako smatraju da Nacrt treba da ima određenu dopunu kako bi bio sveobuhvatan i kao takav se u martu našao pred odbornicima Skupštine grada. Nakon toga predstoji implementacija plana i formiranje nezavisnog radnog tela koje će pratiti primenu, aktivnosti i mere plana. Nacrt LAP-a je izrađen uz podršku Agencije za sprečavanje korupcije i organizacije Transparentnost Srbija. Planom je obuhvaćeno 17 oblasti, urbanizam, izgradnja, imovina, administrativne procedure, javne politike kako bi čitav proces bio što transparentniji i građani imali uvid u rad lokalne samouprave i gradske administracije kao i upućeni u proces donošenja odluka i kako se implementiraju u praksi", kazao je Ivan Lazić, koordinator radne grupe za izradu LAP-a.

"Marija Đoković, član radne grupe za izradu LAP-a kaže da se već sprovode određene procedure i odluke koje pokrivaju neke od oblasti LAP-a, što znači da se mnogo toga u praksi i primenjuje. Sa druge strane, istakla je Đoković, LAP predstavlja preventivni antikorupcijski mehanizam a početna tačka u izradi nacrta planskog dokumenta su nam bile antikorupcijske pretpostavke koje smo kroz određene definisane ciljeve u LAP-u prepoznali kao meru za sprečavanje korupcije. Radna grupa je sastavljena od članova koji su profesionalni i eksperti u svojim oblastima. Radili smo timski, a transparentnost  nam je bila prioritet, rekla je ona i zahvalila se svim kolegama, članovima radne grupe koji su doprineli da nacrt bude kvalitetan".

"Lokalni antikorupcijski plan rađen je po modelu LAP-a koji je izradila Agencija za sprečavanje korupcije sa svim specifičnostima jedinice lokalne samouprave.radna grupa je pratila naše zahteve da posao bude u roku završen i unapređen. Model plana donet 2017. godine i do danas je došlo do izmene važnih zakona koji uređuju nekoliko oblasti, istakla je Zlata Đorđević, Transparentnost Srbija. Ona je istakla da je Lokalni antikorupcijski forum Kragujevca kao nezavisnog radnog tela koje prati primenu, aktivnosti i mere planskog dokumenta primer za sve ostale jedinice lokalne samouprave u Srbiji koji, osim praćenja sprovođenja antikorupcijskih mera, išao i korak dalje u promociji borbe protiv korupcije podizanjem svesti mladih ljudi. U Kragujevcu smo radili efikasno i brzo i očekujem da će biti kvalitetno sprovedena predstojeća javna rasprava".