InfoFoto: Printscreen - RTS - Arhiva

Predstavnici radnika Fiata sutra ponovo u Beogradu o detaljima dogovora sa Vučićem

Autor: InfoKG
12:00 | Ponedeljak, 27 06 2022

Delegacija radnika i sindikata kragujevačkog Fiata pozvana je da sutra dođe na sastanak u Predsedništvo Srbije na razgovore o preciziranju detalja nedavnog dogovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem o socijalnom programu za zaposlene koji ostaju ili odlaze iz fabrike, piše N1

Iz kabineta predsednika smo pozvani da u utorak, u 11 časova dođemo na sastanak u zgradu na Andrićevom vencu. Tamo ćemo finalizovati prethodni dogovor sa predsednikom države. Nismo sigurni da će, zbog obaveza, biti prisutan predsednik Srbije ali se nadamo da će tamo biti ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević, koja je bila veoma konstruktivna i angažovana u rešavanju naših problema i zahteva“, kaže za N1 Igor Anđić, jedan od lidera pobunjenih radnika Fiata i potpredsednik sindikata „Nezavisnost Fiat“.

Prošle subote na sastanku u Predseništvu Srbije dogovoreno je radnici koje je Stelantis odredio da ostanu u fabrici automobila – primaće punu zaradu od 1. jula 2022. do početka proizvodnje elektičnog vozila 2024. godine , a to je oko 500 radnika među kojima su i zaštićene kategorije.

Za one koji se dobrovoljno izjasne da žele da nastave da rade kod nekog drugog poslodavca u Kragujevcu i okolini, radni odnos će se raskinuti sporazumno uz isplatu nakanade u iznosu od oko 220 evra po godini radnog staža i garanciju predsednika Srbije da će im se obezbediti adekvatno radno mesto. 

Za one koji ne prihvate odlazak u inostranstvo ili posao u drugim kompanijama radni odnos će prestati rešenjem o tehnološkom višku uz isplatu otpremnine od 790 evra po godini radnog staža u Fiatu i 500 evra po godini staza za rad u Zastavi.

Do sastanka sa predsednikom Srbije došlo je nakon blokade radnika Fiata brze saobraćanice Kragujevac - Batočina, potom blokade magistralnog pravca Kragujevac- Kraljevo - Čačak u prigradskom naselju Korićani i konačno, pet i po satne blokade auto puta E 75 kod Sava centra u Beogradu. 

Izvor: N1