Info

Premijerka pozvala Univerzitet u Kragujevcu da konkuriše za MASTER PROGRAM VEŠTAČKE INTELIGENCIJE

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Ponedeljak, 15 06 2020

Imajući u vidu da je u toku konkurs Vlade RS za master program u kreativnoj industriji kao jednoj od najvećih potencijala Srbije, premijerka Ana Brnabić je, tokom posete Rektoratu ovog vikenda, pozvala Univerzitet u Kragujevcu da se prijavi i na konkurs za master program veštačke inteligencije svojim novim IT Master 4.0 programom, koji je upisao prve studente.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u Rektoratu Univerziteta u Kragujevcu razgovarala je sa studentima koji su upisali novi IT Master 4.0 program. U delegaciji je bio i ministar prosvete Mladen Šarčević.

Brnabić na gradilištu Državnog DATA centra: Prekretnica u razvoju eUprave i IKT sektora, 5 puta veći nego beogradski

Na uvođenju master 4.0 programa Vlada Srbije je radila 18 meseci, jer zbog saradnje različitih fakulteta i učešćem inostranih predavača, on predstavlja promenu u dosadašnjem načinu rada fakulteta.

"Uvođenjem Master 4.0 programa svi su uvideli koliko tehnički fakulteti mogu da nauče od ekonomskih kao i privrede koja ima benefita u saradnji sa Univerzitetom i koliko svi zajedno dobijamo dodatne vrednosti od predavača iz inostranstva", rekla je Brnabić.

BRNABIĆ u poseti Kragujevcu otkrila šta joj je posebno važno, a TIČE SE ZAPOŠLJAVANJA, obišla Privrednu komoru

Premijerka je pozvala Univerzitet u Kragujevcu da se prijavi i na konkurs za master program veštačke inteligencije.

"Kragujevac ima mnogo toga sličnog sa tehničkim i tehnološkim centrima u Srbiji, ali svi ti centri nemaju nešto po čemu je Kragujevac jedinstven, a to je DATA centar. Pored toga što će biti najmoderniji centar za čuvanje podataka ne samo državnih organa i naših građana već i ozbiljnih kompanija koje će našu zemlju označiti kao posebno bezbednosu i dobru lokaciju, Data centar će biti centar za infrastrukturu i razvoj veštačke inteligencije u Srbiji. Zbog toga taj resurs u narednom periodu moramo na najozbiljniji način da iskoristimo i izvučemo Kragujevac kao posebno važan i jak u oblasti veštačke inteligencije", poručila Brnabić.

Sve što smo počeli pre nekoliko godina, što završavamo i pripremamo za budućnost uklapa se u Strategiju obrazovanja i nauke do 2030. godine. Nije slučajno da smo u ovu strategiju uveli veštačku inteligenciju i pametnu specijalizaciju što je bio razlog da u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda krenemo u stvaranje nove infrastrukture, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  Mladen Šarčević.

Izrazivši zadovoljstvo što je Univerzitetu Kragujevcu prošao konkurs Vlade Srbije za master 4.0 program u koji su uključeni Fakultet Inženjerskih nauka, Prirodno matematički fakultet, Fakultet tehničkih nauka u Čačku i Ekonomski fakultet, dobio opremu i upisao studente na vreme, rektor prof. dr Nenad Filipović je kazao da se Univerzitet prijavio na konkurs za master kreativne industrije gde će zbog umetničkog izraza FILUM biti dominantan. Kvalitetu mastera kreativnih industrija doprineće potpisani ugovori o poslovno tehničkoj saradnji sa vodećim kompanijama kompjuterskih igara, kazao je rektor i najavio da će se Univerzitet u Kragujevcu prijaviti i za master veštačke inteligencije.

U industriji video igara Srbija se nalazi među top deset zemalja u svetu, kazao je Nenad Đurđević, direktor Inicijative „Digitalna Srbija“ koja je pored ostalog doprinela i uvođenju master 4.0 programa. Master kreativne industrije spojiće umetnike i inženjere a Inicijativa „Digitalna Srbija“ će dodeliti 10 stipendija studentima za ovaj master program bez obaveza da obavljaju praksu i rade u kompanijama članicama ove organizacije, najavio je Đurđević.

Inače, premijerka Ana Brnabić je obišla i Centar za bioinžinjering Fakulteta inženjerskih nauka, gde su je zaposleni upoznali sa svojim radom i dostignućima i u laboratoriji pokazali opremu na kojoj sprovode svoja istraživanja.