Info

Prijavljivanje za upis učenika u prvi razred na portalu e-Uprava

Autor: InfoKG
09:00 | Četvrtak, 25 03 2021

Prijavljivanje za upis učenika u prvi razred osnovne škole počelo je na portalu e-Uprave, a roditeljima budućih prvaka na raspolaganju su termini za upis od 1. aprila.

Ove godine očekuje se da će na terirotiji Kragujevca 1700 mališana upisati prvi razred.

Grad će za sve prvake obezbediti besplatne udžbenike.

Za 66.864 mališana upis će trajati od 1. aprila do 31. maja, a roditeljima i drugim zakonskim zastupnicima, omogućeno je da na jednostavan način  zakažu termin u željenoj osnovnoj školi za upis i testiranje deteta.

U školskoj 2021/22. godini polazak u prvi razred obavezan je za svu decu rođenu od 1. marta 2014.  do 28. februara 2015. godine.

Izuzetno detetu može da se odloži upis u prvi razred za godinu dana, u skladu sa zakonom, a dete koje ima od šest do šest i po godina upisuje se u prvi razred nakon provere spremnosti za polazak u školu.

Osim što štede vreme i novac, zahvaljujući digitalizaciji, roditelji više ne moraju da idu od šaltera do šaltera pribavljajući svu potrebnu dokumentaciju, jer se sada sve to pribavlja elektronskim putem, po službenoj dužnosti.

Ukoliko roditelji ne otkažu terermin i ne dođu u zakazano vreme u školu, sistem im neće dozvoliti da narednih 14 dana rezervišu novi termin za upis i testiranje deteta elektronskim putem.

U tom slučaju roditelji moraju direktno da se obrate školi i zakažu novi termin.

Roditelji budućih prvaka, uz nekoliko klikova, mogu da zakažu termin za upis, odnosno za testiranje dece, a osim lične karte, nisu potrebna druga dokumenta niti papiri.

Za elektronsku prijavu deteta za upis u prvi razred roditelji pristupaju portalu e Uprava, a ukoliko nisu registgrovani korisnici potrebno je da otvore svoj nalog.

Izvor: RTK