Info

Počeo upis dece u osnovnu školu preko Portala eUprava

Autor: Jovana Mladenović
10:30 | Ponedeljak, 21 03 2022

Kancelarija za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije saopštila je da je od danas ponovo dostupna usluga osnovnih škola za upis dece na Portalu eUprava – eZakazivanje termina za upis i testiranje deteta u osnovnu školu.

Roditelji na jednostavan način, zahvaljujući ovoj usluzi, mogu da zakažu termin za upis i testiranje deteta u osnovnoj školi kojoj teritorijalno pripadaju.

Prošle godine je uslugu eZakazivanja termina za upis u osnovnu školu koristilo oko 35.800 roditelja i ovlašćenih lica.

Termin u osnovnoj školi može da se zakaže preko Portala eUprava ili u direktnom kontaktu sa školom, putem telefona ili imejla.

Odlaskom u osnovnu školu u zakazanom terminu roditelji završavaju sve aktivnosti vezane za upis, bez potrebe da donose ijedan papirni dokument – izvod iz matične knjige rođenih, prijavu prebivališta, uverenje o pohađanju predškolskog programa i dokaz o obavljenom lekarskom pregledu deteta, jer će svi podaci biti pribavljeni po službenoj dužnosti elektronskim putem.

Izuzetno, obavezno je doneti u školu lekarsko uverenje ukoliko je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi.

Svaka osnovna škola je u obavezi da ponudi termine za upis i testiranje u periodu od 1. aprila do 31. maja.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović rekao je da je uvođenje eZakazivanja termina za upis i testiranje deteta u osnovne škole zahtevalo povezivanje više od 1.200 osnovnih škola, 150 domova zdravlja i baze podataka 4 ministarstva, odnosno povezivanje skoro 30 različitih informacionih sistema.

Uvođenjem ove usluge još jednom pokazujemo kako je javna uprava postala uspešan servis građana, kako građanima štedimo vreme, školama olakšavamo rad i unapređujemo transparentnost procesa upisivanja prvaka, naveo je Jovanović.

Roditeljima je na Portalu eUprava na raspolaganju i imenik sa kontaktima svih osnovnih škola, kao i kontakt centar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na broju telefona 011/735-0557, a operateri su dostupni radnim danima od 8 do 15 časova.

Uslugu eZakazivanje termina za upis uspostavila je Kancelarija za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom zdravlja.