InfoFoto: Arhiva

PROMENJEN TERMIN VELIKOG ŠKOLSKOG ČASA bez obrazloženja javnost smatra nedopustivim skrnavljenjem tradicije

Autor: InfoKG
10:00 | Sreda, 18 10 2023

Informacija da je početak Velikog školskog časa umesto u višedecenijskom terminu od 11 sati, ovog 21. oktobra pomeren za 10,30 časova, uzburkala je kragujevačku javnost koja ovo smatra nedopustivom činom skrnavljenja tradicije. O naknadnom pomeranju termina stiglo je obaveštenje iz Gradske uprave, dok nezvanični izvori navode da bi Veliki školski čas ove godine čak mogao da bude skraćen na 30 minuta. 

Prvobitno je programom Oktobarskih svečanosti predviđeno da Veliki školski čas počne u 11 sati, kao i uvek do sada, ali je iz Gradske uprave naknadno stigla informacija bez ikakvog obrazloženja da će poema "Šum Šumarice", kojom počinje Veliki školski čas, ipak biti izvedena od 10,30 časova. 

- Spomen park Kragujevački oktobar i grad Kragujevac obaveštavaju javnost da će u subotu 21. oktobra, Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski gospodin Jovan uz sasluženje sveštenika šumadijske eparhije služiti moleban kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima u 10 sati. Veliki školski čas, na kome će biti izvedena poema „Šum, Šumarice“ pisca Darka Cvijetića u režiji Marka Misirače, počeće u 10,30 sati - navodi se u obaveštenju Gradske uprave.

Nezvanični izvori navode da će Veliki školski čas umesto 45 ovog 21. oktobra trajati 30 minuta. 

Kragujevačka javnost smatra da se na ovaj način obesmišljava simbolika Velikog školskog časa, koji se u Kragujevcu održava od 1964. godine.

Iz Udruženja Prvi prvi na skali najavljuju mogućnost da će pozvati sugrađane da se okupe kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima u subotu, 21. oktobra i tu se zadrže do 11.45 sati, kada će, u znak neslaganja sa pomenutom odlukom, sa svojih telefona pustiti zvuk školskog zvona kojim se završavao svaki Veliki školski čas do ove godine.