Info

Prosvetna inspekcija ponovo odlučuje o validnosti doktorata rektorovog sina

Autor: InfoKG
12:41 | Nedelja, 25 02 2018

Slučaj doktorata Aleksandra Arsenijevića, sina prof. dr Nebojše Arsenijevića, rektora Univerziteta u Kragujevcu, ponovo je u rukama prosvetne inspekcije, koja će još jednom odlučivati o njegovoj validnosti. 

Medicinski fakultet poslao je odgovor prosvetnoj inspekciji na njihove primedbe o radu i nalazu da doktorat nije važeći, a sa njim ni izbor u zvanje docenta dr Aleksadra Arsenijevića. U Ministarstvu prosvete kažu da su odgovor dobili, i da će inspekcija u zakonskom roku od 30 dana odgovoriti na njih.

U inspekcijskom izveštaju navedeno je da je rok za upis na doktorske studije istekao pre nego što je Aleksandar Arsenijević diplomirao. Na fakultetu objašnjavaju da je pomenuti student molbu za upis na doktorske pisao 11. 10, u predviđenom roku. Diplomirao je 31. 10. 2012. godine, 2. 11. dekan prof. dr Predrag Čanović mu je odobrio upis, a tri dana kasnije se upisao. U odgovoru inspekciji dostavili su, između ostalog, dokaze da je rektorov sin diplomirao sa prosečnom ocenom 9,65, a potom se upisao na doktorske studije.

- Uobičajena je praksa da se studenti upisuju na doktorske studije i nakon isteka formalnog roka, a do popunjavanja kvota - kaže jedan od profesora sa Medicinskog fakulteta. - Osim pomenutog studenta, svake godine se posle roka upisuju u drugi studenti i ne samo na našem fakultetu, nego verovatno na svim fakultetima svih državnih i privatnih fakulteta u Srbiji. Ali nikome drugom nije zbog toga osporena diploma i naučno zvanje. Svi ti studenti budu upisani pre nego što počne nastava na doktorskim studijama. Veća je šteta da ti mladi ljudi propuste celu godinu zbog toga što im je poslednji ispit na osnovnim studijama zakazan za, recimo, kraj oktobra.

Izvor: Novosti

Izvor: Novosti