InfoFoto: InfoKG

Radovi u UKC: Urgentni centar, operacione sale i urologija dobijaju novi izgled (FOTO)

Autor: InfoKG
11:05 | Petak, 21 07 2023

U kragujevačkom Univerzitetskom kliničkom centru u toku je sanacija Urgentnog centra, operacionih sala i Klinike za urologiju, koji će do septembra dobiti novi izgled. To je za InfoKG izjavio v. d. direktora te zdravstvene ustanove prof. dr Slobodan Milisavljević.   

U Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac krajem juna počeli su radovi u nekoliko delova ove zdravstvene ustanove. Saniraju se Urgentni centar, operacione sale i Klinika za urologiju. U Urgentnom centru u toku je sanacija fasade.  

Odlučili smo se da saniramo fasadu Urgentnog centra i garaže zbog bezbednosti i boljeg funkcionisanja prijema pacijenata, koji nije bio na zadovoljavajućem nivou zbog starosti tog objekta i činjenice da godinama nije ulagano u održavanje tog dela Univerzitetskog kliničkog centra. Pored toga, poptuno smo fizički odvojili prijem u Urgentnom centru od ambulantnog polikliničkog dela, koji ćemo sanirati sledeće godine u zavisnosti od finansijskih mogućnosti”, izjavio je za InfoKG direktor UKC Kragujevac, prof. dr Slobodan Milisavljević.   

Iz ove zdravstvene ustanove poručuju da je zamenjen plafon na Klinici za hirurgiju i da je u planu da se sledeće godine zameni plafon na svim spratovima hirurškog bloka. 

U toku je sanacija sala u Operacionom bloku. Te sale su posle svakih poplava bile oštećene - podovi, elektroinstalacije… Radovi se trenutno izvode u šest operacionih sala, tako da trenutno u Univezitetskom kliničkom centru funkcionišu dve sale na prvom spratu i dve u Urgentnom centru. Shodno tome, operativni program je u letnjem režimu, odnosno redukovan je na hitna stanja i operacije malignih oboljenja. Radovi će biti završeni za tri nedelje, kada počinje normalan režim rada”, kaže Milisavljević.   

Prema njegovim rečima, trenutno je najveće gradilište na Klinici za urologiju, koja se nalazi u zgradi “stare hirurgije”, koja je napravljena dvadesetih godina prošlog veka. 

U toj zgradi ništa nije urađeno zadnjih 50 godina, pacijenti lečeni, a zaposleni radili u znatno otežanim uslovima. Zbog toga smo odlučili da detaljno saniramo tu kliniku - bolesničke sobe, intenzivnu negu, hodinke, stolariju, podove, plafone, elektroinstalacije… Do sada je završena sanacija elektroinstalacija i plafona, a u toku je sanacija podova. Zbog tih radova trenutno su urološki pacijenti hospitalizovani na Klinici za nefrologiju i u Urgentnom centru, s obzirom na to da je na snazi letnji režim rada”, rekao je Milisavljević.   

Naglašava da svi ovi radovi ne remete funkcionisanje Univerzitetskog kliničkog centra i da će biti završeni do kraja avgusta. Podsetio je da je tokom prošle godine u krugu te zdravstvene ustanove obezbeđeno novih 250 parking mesta, kao i da su sanirani liftovi i da je zamenjena stolarija na zgradi apoteke.   

Kako je za InfoKG izjavio v. d. direktora kragujevačkog Univerzitetskog kliničkog centra, prof. dr Slobodan Milisavljević svi ovi radovi se obavljaju nevezano od najavljene rekonstrukcije, dogradnje i izgradnje novog objekta te zdravstvene ustanove. Dodaje da je u toku projektovanje nove zgrade Univerzitetskog kliničkog centra.

Prema ranijim najavama ministarke zdravlja prof. dr Danice Grujičić, izgradnja, dogradnja i rekonstrukcija Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu trebalo bi da počne krajem sledeće godine ili početkom 2025.

Galerija slika