Info

Raspada se NADVOŽNJAK, urušava se VODOTORANJ, a ispod toga divlja deponija (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
13:00 | Petak, 11 06 2021

Sa nadvožnjaka “Gazela” u ulici Dr Jovana Ristić otpao je jedan betonski deo, krov vodotornja, koji se nalazi u njegovo blizini, se urušava, i sve to predstavlja opasnost za veliki broj građana koji tuda svakodnevno prolazi. Na sve to, pojedini meštani ovog dela grada i ulični prodavci napravili su ispod nadvožnjaka divlju deponiju. Iz Gradske uprave su poručili da je u planu rekonstrukcija nadvožnjaka, ali ne znaju kada će se to tačno i dogoditi. Vodotoranj je u vlasništvu države i za sada nema informacija šta će sa njim biti. Kada je reč o divljoj deponiji, radnici JKP Šumadija nekoliko puta godišnje očiste smeće, ali se iznova nagomilava.   

Nadvožnjak koji povezuje centar grada sa Pivarom i Bresnicom, izgrađen 1977. godine i od tada do sada je samo jednom rekonstruisan, u sve je gorem stanju. U prilog ovoj tvrdnji ide i to što je, pored korozije bankine i oronulih stepenika, otpao i jedan betonski deo. 

Najgore u svemu ovome je to što, meštani ovog dela grada kažu da se to dogodilo još prošle godine i strahuju da će otpasti još neki betonski deo i da neko na taj način može da nastrada.   

Pored toga, opasnost predstavlja i vodotoranj, podignut krajem 19. veka, koji se nalazi odmah pored nadvožnjaka, a čiji krov se godinama urušava.  

Na sve to, ispod nadvožnjaka su godinama unazad ulični prodavci, koji uz pojedine građane bacaju smeće na tom prostoru i formira se divlja deopnija. 

Ovo ovde je katastrofa. Ne može da se živi, a ni diše od smrada. U strahu smo od nadvožnjaka koji se gotovo raspada, vodotoranj se urušava, a smeće je pobacano na sve strane. Užasno je što se sve to dešava na samo par stotina metara od strogog centra grada, a nadležni godinama unazad ne preduzimaju ništa po tom pitanju. Da l’ treba da se čeka da neko nastrada, pa da se nešto preduzme? Ovde svakodnevno prolazi veliki broj ljudi, ovo treba pod hitno srediti. Jedno što je za pohvalu je to što nam JKP “Šumadija” nekoliko puta godišnje očisti divlju deopniju, ali opet ljudi bacaju smeće”, kažu meštani koji žive oko nadvožnjaka. 

Rešenja ovih problema na prostoru nadvožnjaka izgleda da se ne naziru u skorije vreme. Portal InfoKG je ovim povodom kontaktirao Gradsku upravu i uputili smo pitanja da li je i koliko nadvožnjak bezbedan i kada je u planu da se rekonstruiše? 

Na ova pitanja iz Gradske uprave su nam samo odgovorili da je u toku priprema projektne dokumentacije za rekonstrukciju mosta, koju radi Građevinski fakultet u Beogradu i da su za te namene odvojena sredstva iz budžeta grada. 

Međutim, sredstva za rekonstrukciju nadvožnjaka nisu predviđena ovogodišnjim budžetom, pa se još uvek ne zna kada će se to i dogoditi. 

Kada je reč o vodotornju, on je u državnom vlasništvu i proglašen je za kutlurno dobro-spomenik kulture, ali nema informacija da li će i kada biti rekonstruisan. 

Rešenje problema divlje deponije ispod nadvožnjaka, nadležni vide u izmeštanju uličnih prodavaca sa ove lokacije na prostor kod Šarene pijace. Iako su početkom aprila obećali da će taj problem rešiti, očigledno da to nije urodilo plodom, jer uličnih prodavaca i dalje ima na ovom prostoru u prepodnevnim časovima. 

Smeće se i dalje gomila, Javno komunalno preduzeće “Šumadija”, po nalogu Gradske uprave, po nekoliko puta godišnje ga uklanja, i to sve ide tako u krug.   

Meštani besni i dalje čekaju konkretnije odgovore od nadleženih, ali i da nešto preduzmu, i kažu da su izgubili nadu da će se bilo šta rešiti u skorijoj budućnosti.

Galerija slika