InfoFoto: Pexels - Ilustracija

"Rukovalac divljim životinjama u specifičnim uslovima" novi kratak studijski program na PMF-u

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Ponedeljak, 10 06 2024

Na Prirodno-matematičkom fakultetu Kragujevac, u Institutu za biologiju i ekologiju, od 1. septembra će početi sa realizacijom novi kratak studijski program  "Rukovalac divljim životinjama u specifičnim uslovima", prvi te vrste u Srbiji, po čijem završetku se dobija akreditovani sertifikat.

Ideja, ali u Kragujevcu i potreba, s obzirom na to da nadležne službe JKP Šumadija zbrinjavaju samo pse i mačke, da se osposobe ljudi koji će poneti sertifikat "Rukovalac divljhim životinjama u specifičnim uslovima", proistekla je iz sve češćih situacija da građani kontaktiraju PMF jer se u naselju, u dvorištu, kući pojavila divlja životinja. 

Pozivi su, kažu sa PMF-a, dolazili ne samo iz Kragujevca, već i iz šire okoline, zbog zmija, lisica, sova, orlova, velikog jata vrana... Spisak je dugačak. 

"Naši profesori sa Instituta za biologiju i ekologiju su uvek odgovarali na pozive i izlazili na teren, pomagali ljudima, ali i životinjama. Kako je trend postao konstanta, analizirajući praksu u regionu, odlučili smo da pomognemo zajednici i osposobimo ljude da u okviru nadležnih službi, sami rešavaju probleme u svom gradu", navode iz PMF-a. 

Program je namenjen osoblju koje radi u institucijama koje se bave nekim vidom zaštite životinja, odnosno osoblju koje se može susresti sa divljim životinjama u specifičnim okolnostima kada je potrebno hitno reagovanje. Pored toga, program je namenjen potencijalnim polaznicima koji žele da steknu dodatna znanja i veštine za rukovanje životinjama u specifičnim uslovima pri obavljanju poslova gde su potrebne za bezbednim rukovanjem česta pojava.

Kratki program studija ima za cilj osposobljavanje kadra za bezbedno rukovanje divljim vrstama životinja u urbanim sredinama i bezbedno vraćanje u prirodna staništa, kao i postupanjem sa ostalim vrstama bezopasnih divljih životinja koje mogu dospeti van svojih staništa. 

Naime, u mnogim, pre svega urbanim i visoko urbanim sredinama, agroekosistemima, zaštićenim područjima, kao i prilikom grupnih akcija i kolektivnih poslova u prirodi, javlja se problem prisustva određenih vrsta divljih životinja koje nekada mogu predstavljati potencijalnu opasnost po zdravlje i živote ljudi. Na nivou Republike Srbije ne postoji adekvatna služba koja zapošljava osobe koje su osposobljene za obavljanje ovih, nekada veoma odgovornih zadataka. Deo usluga, trenutno je dostupan preko svega nekoliko službi Zoohigijene i najčešće se odnosi na vrste koje ne spadaju u kategoriju divljih i otrovnih. Sve ovo pokazuje da je potrebno obučiti ljude koji bi na profesionalan način uz znanja koja se zasnivaju na usmenim i praktičnim veštinama o načinima bezbednog hvatanja, rukovanja i vraćanja životinja u prirodna staništa mogli da na adekvatan način reše, ili preduprede probleme koji se javljaju ili se mogu javiti u pomenutim sredinama. 

Polaznici će nakon obuke moći da koriste stečena znanja i veštine pridržavajući se zakona, i u skladu sa tim, pristupe otklanjanju nastalih problema, a u nekim slučajevima i sprečavanju ponavljanja istog problema. 

Ovaj kratki program studija može da bude od velike koristi radnicima zaposlenim u preduzećima koja se bave pružanjem usluga iz oblasti zoohigijene, koji bi uz pomoć stečenih znanja i veština olakšali probleme koji se javljaju u urbanim sredinama, kao i ostalim specifičnim situacijama. Program je pogodan i za nezaposlena lica, koja se bave ili žele da pomognu lokalnoj zajednici, jer po završetku programa rukovaoci divljim i otrovnim vrstama životinja dobijaju akreditovani sertifikat, koji im može pomoći da brže i lakše pronađu posao. 

Kratak studijski program "Rukovalac divljhim životinjama u specifičnim uslovima” daje dugoročna rešenja, ali i otvara mogućnost za nova radna mesta, naglašavaju sa PMF-a.

Početak realizacije programa je 1. septembar, a kratki program traje tri meseca. 

Za sve informacije u vezi konkursa, uslova za upis, kao i plana i trajanja realizacije, možete da kontaktirate PMF putem mejl adrese upravnikibe@pmf.kg.ac.rs ili broja telefona 064/2523180.