Info

Samostalni sindikat: Fiat smatra da je VIŠAK 1.541 radnik

Autor: InfoKG
10:20 | Petak, 27 05 2022

Kompanija Fiat smatra da je od ukupno 2.016 zaposleni, višak 1.541 radnik u kragujevačkoj fabrici. To su saopštili iz Samostalnog sindikata Fiata nakon sastanka sa menadžemntom, koji je, kako navode, odbio sve njhove zahteve i ostao pri stavu da radnicima nudi dve opcije odlazak na dvogodišnji rad u inostranstvo ili otkaz uz zakonski socijalni program. 

U nastavku vam prenosimo celo saopštenje Samostalnog sindikata Fiata. 

Nakon hitno sazvanog sastanka vrha menadžmenta kompanije Fiat u Kragujevcu i reprezentativnog sindikata, Samostalnog sindikata, predočeno nam je da kompanija smatra da je višak 1.541 radnik, od 2.016 zaposlenih.

Zaposlenima će biti predložen program sa samo dve mogućnosti: Odlazak na rad u inostranstvo u trajanju od dve godine ili napuštanje fabrike uz zakonski socijalni program, sto je minimalna zakonska obaveza poslodavca! Predstavnici kompanije nisu usvojili primedbe sindikata. Dat nam je socijalni program sa listom radnika koji su tehnološki višak.

Program je dostavljeni i Nacionalnpoj službi za zapopšljavanje. Ističemo da se medju 1.541 radnika koji su višak, nalazi predsednik reprezentativnog sindikata, njegov zamenik i članovi Odbora istog sindikata.

Pozivamo predsednicu Vlade da upozori Fiat, da ne poziva radnike pre sastanka sa njom, zakazanog za ponedeljak, 30. maja, kako bi ih upoznali sa ponudom. Očekujemo da gradonačelnik Kragujevca, koji je izjavljivao da grad i republika neće dozvoliti otpuštanje radnika, preduzmu potrebne radnje, da se osujeti namera komapanije Fiat.

Pozivamo radnike da se ne izjašnjavaju o ponudi Fijata do ponedeljka, 30. maja, kada će se održati sastanak sa predsednicom Vlade”, saopšteno je iz Samostalnog sindikata kragujevačke fabrike.