InfoFoto: Arhiva

Sindikati: Ne sme biti otpuštanja Fiatovih radnika ili krećemo u proteste

Autor: InfoKG
10:00 | Ponedeljak, 30 05 2022

Predstavnici sindikata u Fiatovoj fabrici automobila u Kragujevcu najavili su uoči sastanka sa premijerkom Anom Brnabić, da očekuju da sprovođenje ponude poslodavca o radu u inostranstvu ili napuštanju fabrike bude po zakonu i na principu dobrovoljnosti, ističući da će u suprotnom organizovati proteste, piše Agencija Beta, a prenose mediji.

Predsednik reprezentativnog Samostalnog sindikata u Fiatovoj fabrici Saša Đorđević izjavio je za agenciju Beta da sindikat traži da Stelantisov socijalni program, po kome je radnicima ponuđeno da rade u inostranstvu ili da napuste fabriku uz socijalni program, bude „po zakonu“ i isključivo po principu dobrovoljnosti.

Odlazak naših radnika u inostranstvo treba da bude regulisan po našem zakonu, pre svega dužina trajanja, da ne bude dve godine, jer je to neprihvatljivo za većinu radnika koju ovde ostavljaju svoje porodice“ rekao je Đorđević za agenciju Beta.

On je dodao da otpremnine moraju biti veće od minimalnih zakonskih.

Za radnike koji ne prihvate jednu od ovih opcija treba obezbediti plaćeno odsustvo od 65 odsto dok se ne uposle na druga radna mesta“, rekao je Đorđević.

Đorđević je rekao da ne vidi kako danas, na razgovoru sa premijerkom Anom Brnabić, može da pomogne u iznalaženju rešenja gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, koji učestvuje u pregovorima, budući da je radnicima nedavno ulivao „nerealni optimizam“ porukom da nema otpuštanja i da nema viška radnika u kragujevačkom Fiatu.

Mi smo spremni na druge vidove sindikalne borbe. Podsećam da je Kragujevac i kroz svoju istoriju znao da pokaže kako se bori za radnička prava“, istakao je Đorđević poručujući da „ne mali broj drugih firmi iskazuje solidarnost sa radnicima Fiata“.

On je ukazao na odgovornost države kao manjinskog akcionara kompanije u Kragujevcu, podsećajući da po novom ugovoru sa Stelantisom o proizvodnji električnog vozila država ulaže gotovo 50 miliona evra.

Đorđević je istakao i da je za sindikat ovaj ugovor, mada predstavnici države tvrde suprotno, lošiji od prethodnog ugovora sa Fiatom.

Prvi ugovor je garantovao posao za 2.433 radnika, a po našoj računici ovaj novi  predviđa samo 270 proizvodnih radnika, odnosno sa ‘belim kragnama’ ukupno 470“, rekao je Đorđević.

Predstavnik Samostalnog sindikata fabrike „Fiat plastic“ Zoran Miljković je rekao agenciji Beta da od današnjih pregovora sa premijerkom ne očekuje ništa, posle obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića o statusu Fiatovih radnika.

On je istakao da će na današnjim pregovorima sa premijerkom da se najave blokade puteva već od utorka, kako je objasnio „ne bi li se dozvali pameti“.

Miljković je  naglasio da su stavovi sindikata čvrsti i da se traži da socijalni program bude isključivo na dobrovoljnoj osnovi i da ne sme biti nasilnih otkaza.

Sa novim ugovorom sa Stelantisom i davanjem 48 miliona evra ispada da država Fiatu plaća otkaze“, rekao je Miljković.

Predstavnici svih sindikata Stelantisove fabrike u Kragujevcu, kao i radnika, uz gradonačelnika Kragujevca Nikolu Dašića danas će, u Vladi Srbije, razgovarati sa premijerkom Anom Branabić u cilju traženja rešenja za status radnika pošto je kompanja predvidela „prekobrojne“.

Menažment kompanije je ove nedelje saopštio predstavnicima sindikata fabrike automobila „FCA“ da je višak 1.541 radnik od 2.016, dok je u „Fiat plasticu“ koji proizvodi branike za „500L“ oko 90 odsto „prekobrojnih“.

U ponudi poslodavca je odlazak na rad u Stelantisove fabrike u inostranstvu ili napuštanje fabrike uz socijalni program. 

Izvor: Agencija Beta, mediji