InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

SG: Formirani ANKETNI ODBORI za Tržnicu i zemljište kod Zastavinog servisa

Autor: InfoKG
13:00 | Utorak, 21 05 2024

Na zahtev svih 36 opozicionih odbornika u gradskom parlamentu danas je održana četvrta sednica Skupštine grada po hitnom postupku sa dvema tačkama dnevnog reda - formiranje Anketnog odbora za zemljište kod Zastavinog servisa i formiranje Anketnog odbora koji će se baviti "slučajem" rekosntrukcija Tržnice. 

Na dnevnom redu ove sednice bile su tačke:

Opozicija: Rekonstrukcija Tržnice Kragujevčane košta više od 6,5 MILIONA EVRA

- Predlog Odluke o obrazovanju Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti vezanih za izgradnju, projektovanje i izvođenje radova na objektu Gradske tržnice u Kragujevcu
 
- Predlog Odluke o obrazovanju Anketnog odbora radi sagledavanja okolnosti vezanih za donošenje Zaključka Gradskog veća broj: 400-3011/23-V od 12. juna 2023. godine.

Opozicija je, dakle, tražila formiranje Anketnog odbora radi sagledavanja kompletne investicije gradske Tržnice u Kragujevcu, uz analizu višegodišnjih primedbi struke i javnosti na ovu investiciju i utvrđivanje činjenica vezanih za projektovanje, izvođenje radova i ostalo.

Skupština je usvojila odluku o obrazovanju Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti vezanih za izgradnju, projektovanje i izvođenje radova na objektu Gradske tržnice u Kragujevcu

Anketni odbor čini sedam članova, četiri su predstavnici vladajuće većine i tri opozicije: 

- Predsednik arhitekta Dušan Soković, SNS
- Zamenik predsednika Aleksandar Lazović, SNS
- Biljana Ilić Stošić, SNS
- Gordana Todorović, SPS
- Veroljub Stevanović, Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac
- Ivan Dubljanin, Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac
- Milan Milosavljević, Za Kragujevac – Znamo se.

Ciljevi formiranja Anketnog odbora za Tržnicu su utvrđivanje odgovornosti odgovornih lica JKP Šumadija (direktora i Nadzornog odbora); da se utvrdi da li je JKP Šumadija pokrenulo naplatu penala što radovi nisu obavljeni u roku; da se utvrdi na koji način je ugovor sa izvođačem raskunut; skidanje hipoteke sa matičnog objekta Tržnice.

Opozicija je, podsetimo, iznela podatak da rekonstrukcija Tržnice Kragujevčane košta više od 6,5 miliona evra. Opširnije OVDE.

Skupština je usvojila i odluku o obrazovanju Anketnog odbora radi sagledavanja okolnosti vezanih za donošenje Zaključka Gradskog veća broj: 400-3011/23-V od 12. juna 2023. godine

Reč je o isplati 296 miliona dinara za zemljište kod Zastavinog servisa licima koja nisu vlasnici istog, tvrde opozicioni odbornici. "Radi se o protivzakonitoj odluci koju je Skupština grada donela za lokaciju „Zastavin servis“ i time omogućila protivpravno bogaćenje trećem licu na teret budžeta grada. Isplata 296 miliona dinara za spornu lokaciju ugrožava funkcionisanje grada".

Članovi su: 

- predsednik Aleksandar Lazović, SNS
- zamenik predsednika Miroslav Petrašinović, SNS
- Slavica Radenković, SNS
. Zoran Prokić, SPS 
- Obrad Turković, Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac
- Slađan Rakić, Kragujevačka inicijativa
- Jovica Radovanović, Volim selo svoje.

Opozicija je, podsetimo, ovim povodom podnela krivične prijave protiv gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića, vršioca dužnosti gradskog pravobranioca Zlatka Gorgievskog i predsednika Skupštine grada u prošlom sazivu Miroslava Petrašinovića.

Anketni odbori baviće se utvrđivanjem okolnosti i činjenica, koje će u vidu izveštaja biti iznete pred Skupštinu, kad aće se o njima i raspravljati.