Info

Sindikat: Instaliranje opreme za proizvodnju električnog automobila počeće u oktobru

Autor: InfoKG
12:30 | Ponedeljak, 05 09 2022

Instaliranje nove opreme za proizvodnju električnih automobila, koja je najavljena za 2024. godinu, treba da počne u drugoj polovini oktobra, rečeno je Agenciji "Beta" u Samostalnom sindikatu kragujevačke fabrike koji se poziva na zvanična obaveštenja iz kompanije, prenose mediji.

Prema rečima predsednika tog sindikata Saše Đorđevića, u fabrici nema proizvodnje, a u toku je priprema i raščišćavanje proizvodnih hala za instaliranje nove opreme, te se obavljaju i radovi na održavanju.

Na ovim poslovima angažovani su radnici koje je kompanija zadržala posle realizacije socijalnog programa za tehnološki višak.

Đorđević je danas podsetio da je od 2.016 radnika, FCA (Fiat Chrysler Automobiles) zadržao oko 500, među kojima su  takozvane "plave kragne" odnosno tim lideri iz proizvodnje i zaposleni u administraciji.

U sindikatu kažu da se, s druge strane, velika većina bivših Fiatovih radnika, posle isplate otpremnina, prijavila na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje.

Đorđević je naveo da se bivši radnici uglavnom zapošljavaju samo zahvaljujući sopstvenom angažovanju.

"Nema većeg zapošljavanja bivših radnika FCA uz podršku države, kako je dogovoreno tokom pregovora u vladi, a pominjalo se desetak kompanija koje bi mogle da prime taj broj radnika, koji su proglašeni za tehnološki višak", rekao je Đorđević.

On je napomenuo da će zbog toga Samostalni sindikat morati da ubrzo kontaktira Vladu Srbije  i "pogura neko rešenje".

Samostalni sindikat se, s druge strane, već angažovao u kontaktima sa potencijalnim poslodavcima za bivše radnike.

Prema Đorđevićevim rečima, ove aktivnosti sindikata su, međutim, samo "korak do pomoći" i naznačio da "nije posao sindikata da traži posao za radnike" zbog čega će uskoro da se obrate Vladi Srbije.

Đorđević je dodao da su predstavnici Samostalnog sindikata obišli preduzeće "Zastava tervo" u Kragujevcu u vezi sa mogućnostima za zapošljavanje bivših Fiatovih radnika.

On je naveo da je više od 40 njih izrazilo interesovanje da radi u "Tervu".

"Mi smo razgovarali sa direktorom Zastava Tervo i obišli sve hale, i videli smo da je kupljena nova hala kao i da se sređuju stare, što ide u pravcu povećanja kapaciteta i potrebe za zapošljavanjem novih radnika", rekao je Đorđević.

On je rekao da će predstavnici sindikata krajem ove sedmice ili početkom naredne posetiti i vojnu fabriku u Velikoj Plani (BSS – Borbeni složeni sistemi) koja je takođe navedena u pregovorima sa vladom kao potencijalni poslodavac za bivše Fiatove radnike.

Inače, prva grupa radnika koja je otišla na rad u slovačku fabriku automobila, prihvatajući ponudu FCA, trebalo bi da se vrati u Kragujevac krajem oktobra.

I dalje nema zvaničnih informacija u vezi sa tačnim brojem radnika iz Kragujevca koji su otišli na rad u inostranstvo.

Nema zvanične potvrde ni o ukupnom broju onih koji su proglašeni za tehnološki višak, a pretpostavlja se da je oko 1.300 radnika napustilo fabriku uz socijalni program. 

Izvor: Agencija Beta, mediji