InfoFoto: Arhiva

Evo kako teku pripreme za proizvodnju novog električnog automobila u Kragujevcu

Autor: InfoKG
11:30 | Utorak, 23 05 2023

Pripreme za početak proizvodnje novog vozila na električni pogon u fabrici "FCA Srbija" u Kragujevcu idu planiranim tokom. Montira se savremena oprema, posao je kompleksan, ovde će biti uključena najmodernija svetska tehnologija. To u razgovoru za "Novosti" kaže predsednik Samostalnog sindikata fabrike Saša Đorđević, ističući da se svakoga dana vidi napredak.

“Ovo su ozbiljni pokazatelji da se ide ka utvrđenom cilju, odnosno da sve bude spremno za proizvodnju u trećem kvartalu 2024. godine. Sve se odvija prema planiranoj dinamici”, ističe Đorđević.

Niko od zaposlenih ne može da otkriva detalje o opremi koja stiže u Kragujevac, jer su se na zaštitu tih podataka obevezali ugovorom. Kao što smo ranije pisali, u aprilu je stigao kontingent nove opreme, a u pitanju su bili roboti namenjeni proizvodnji električnih automobila. U narednom periodu će oprema stizati sukcesivno, prema utvrđenom planu za instaliranje.

Prema Đorđevićevim rečima, pre nego što se krene u serijsku proizvodnju, obaviće se probna. Vozilo, kako dodaje, mora da prođe sve provere, bezbednosne apsekte, kompletno ispitivanje i testiranje. Još se ne zna kada će to biti, da li krajem ove ili početkom sledeće godine. On kaže da zaposleni još ne znaju koji će se model proizvoditi u Kragujevcu, ali ističe da je to uobičajena poslovna praksa u automobilskoj industriji.

Takve informacije se štite zbog konkurencije, a isto je bilo i tokom priprema za proizvodnju modela 500L. Kada se postigne puni nivo usaglašenosti opreme i proizvodnje, kompanija će, verovatno, na konferenciji predstaviti javnosti novi model”, objašnjava Đorđević.

U javnosti se prvo spekulisalo da će to biti električni "fiat panda", a poslednja nezvanična informacija je da će novi evropski "citroen" C3 biti predstavljen krajem ove godine, a da će se njegova električna varijanta praviti u Kragujevcu.

U fabrici, prema planu sada radi 500 radnika i svi su redovno angažovani. Prema ugovoru o proizvodnji električnog automobila Vlade Srbije i "Stelantisa" predviđeno je zapošljavanje još 1.000 ljudi. Kako Đorđević navodi, očekuje se da će se oni sukcesivno primati kada krene proizvodnja, kako obim posla bude zahtevao.

Kada počne izrada novog modela, kreće se od nekoliko vozila u smeni i postepeno se diže proizvodnja. Radnici koji su angažovani u "Fiatovim" fabrikama automobila u Slovačkoj i Poljskoj biće uključeni u proizvdonju kada se vrate”, objašnjava Đorđević.

On ukazuje da je veliki broj njih angažovan na novim modelima koje su počeli da proizvode u tim fabrikama i da će to iskustvo, koje budu doneli, viti veoma značajno. Drugi radnici će morati da se obučavaju. Fabrika u Kragujevcu, od januara 2021. godine posluje u okviru koncerna "Stelantis", koji čine "FCA" i PSA grupa.

RADNICI IMAJU VELIKA OČEKIVANjA

Radnici u kragujevačkoj fabrici automobila sa proizvodnjom novog modela očekuju veću uposlenost i višu platu za posao koji će obavljati. Očekujemo da se vratimo na kartu svetskih proizvođača automobila”, ističe Saša Đorđević.

On podseća da je proizvodnja "fiata 500L" bila smanjena toliko da su zaposleni radili po nekoliko dana mesečno. 

Izvor: Novosti