InfoFoto: Facebook - Obrad Turković

"Skupa fotografija"

Autor: InfoKG
09:00 | Sreda, 03 01 2024

Napisao je Obrad Turković, šef izbornog štaba liste Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac, na kojoj se vide lideri kragujevačke opozicije u neformalnom druženju, piše Glas Šumadije.

- Kuva se, odgovoriće kandidat za gradonačelnika liste "Za Kragujevac – Znamo se! Dr Miroslav Stojanović Džiga", na pitanje Glasa Šumadije – da li to znači da se učvršćuje saradnja i može li da se očekuje zajednički nastup u odnosu na SNS?

Do druženja je došlo na poziv Slađana Rakića, jednog od inicijatora udruživanja „protiv Srpske napredne stranke“:

Da budemo prvi grad u Srbiji gde će vlast formirati opozicija, rekao je Rakić.

Rakićevom pozivu na svadbarski kupus i proju, koja je, kaže Jovica Radovanović iz pokreta Volim selo svoje, inače odbornik na Rakićevoj listi, „bila ekstra“, odazvali su se Slađana Radisavljević, Veroljub Stevanović, Dalibor Jekić i Obrad Turković sa liste Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac. Dr Predrag Delić i Ivan Dubljanin sa te liste nisu u Kragujevcu. Zatim, Nikola Nešić i Rajko Jeličić, odbornici liste Nova snaga Kragujevca – Nikola Nešić i Miroslav Stojanović Džiga, kandidat za gradonačelnika grupe građana.

Na sastanku kod dobrog domaćina Slađana Rakića, uz svadbarski kupus, proju i odličnu atmosferu, postignut je dogovor o zajedničkom nastupu u lokalnom parlamentu, bilo kao vlast, bilo kao opozicija, kaže Radovanović.

Nikola Nešić podseća da su Sporazum o saradnji, međusobnom nenapadanju i borbi protiv SNS-a još juna prošle godine potpisale stranke i grupe građana koje su nastupile na lokalnim izborima na tri liste“.

Slađan Rakić je u međuvremenu potpisao da ne želi saradnju sa SNS-om. Zajednički nastup u odnosu na SNS za ove stranke i grupe građana nije pitanje već obaveza, pre svega prema građanima ali i međusobna. Prethodni izborni ciklus je pokazao da postoji uvažavanje između svih i u interesu svih je da se ono dodatno učvrsti, kaže Nešić.

Obrad Turković ističe da je su se okupili „ljudi koji su odlučili da sve svoje podele i lične razmerice stave po strani, u cilju ozdravljenja Kragujevca kao društva“:

Bez obzira na ishod formiranja većine u gradskom parlamentu, sednice će biti istinski okršaj političkih ideja, ali i mesto gde će svaki potez vlasti biti pod strogim okom opozicije. Ono što mogu da otkrijem je da smo svi u neformalno razgovoru došli do zakljucka da, ako se uopšte i formira stara skupštinska većina (SNS i SPS), neĆe imati pun mandat od četiri godine, prognozira Turković.

Na pitanje upućeno opozcionim liderima sa fotografije – da li to znači da se učvršćuje saradnja i može li da se očekuje zajednički nastup u odnosu na SNS – Veroljub Stevanović kratko odgovara:

Da, to znači! Učvršćuje se saradnja i u sredu se dogovaramo o daljim potezima.

Dalibor Jekić podseća da opozicija u Kragujevcu trenutno ima 40 posto mandata, kao i da je „rezultat koalicije okupljene oko SNS-a lošiji nego rezultat u Beogradu“.

Podsetiću i da su takav rezultat postigli uz brojne nečasne radnje kao što su kupovina glasova, deljenje 20.000 paketa pomoći, kroz ucene i pritiske u državnim i privatnim preduzećima. Kragujevačka opozicija je jedinstvena, a naša saradnja je sve čvršća. Atmosfera unutar opozicije je izvanredna, ono što je sigurno da će zajedničkog delovanja biti kako god se bude razvijala situacija u narednom periodu, kaže Jekić.

I dok se opozicija okuplja, Srpska napredna stranka se, za sada, oglašava jedino kroz aktivnosti Privremenog organa grada na čijem je čelu gradonačelnik u prethodnom skupštinskom mandatu Nikola Dašić. Ili saopštenja u kojima se podržava predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

SNS ni dve nedelje od zatvaranja birališta nije započela pregovore o formiranju gradske vlasti, što podstiče čaršijska nagađanja o navodnim sukobima unutar te partije. A prvog na listi, rektora dr Nenada Filipovića više niko i ne pominje kao mogućeg kandidata za gradonačelnika liste koja se zvala Aleksandar Vučić – Kragujevac ne sme da stane.

Izvor: Glas Šumadije