Info

Slučajevi pred Zaštitnikom građana – praksa u oblasti zaštite ljudskih prava

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Sreda, 04 12 2019

"Slučajevi pred Zaštitnikom građana – praksa u oblasti zaštite ljudskih prava" tema je o kojoj su sa zaštitinikom građana Kragujevca razgovarali učesnici programa "Branitelji i braniteljke manjinskih prava", koji je okupio 20 mladih pravnika iz svih gradova Srbije. Cilj projekta je da okupi mlade pravnike i pravnice, buduće advokate, sudije, tužioce i senzibiliše ih za pitanja manjinskih prava u našoj zemlji. 

Uokviru projekta Branitelji i braniteljke manjinskih prava, koji organizuje Institut za evropske poslove, uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država 20 mladih pravnika i pravnica iz svih gradova Srbije su, u okviru studijske posete, boravili u Kragujevcu. Učesnici programa razgovarali su sa zaštitnikom građana grada Kragujevca.

"Saradnju sa Institutom za evropske poslove imali smo i ranije kada smo sa učesnicima programa razgovarali o nadležnostima i poslovima koje obavlja zaštitnik građana, kako funkcioniše sama institucija. Ovog puta smo razgovarali na temu "Slučajevi pred Zaštitnikom građana – praksa u oblasti zaštite ljudskih prava" i sa različitih aspekata kroz pitanja mladih kolega zajedno došli do odgovora", rekao je Mihajlo Ignjatović, zaštitnik građana.

Cilj projekta je da okupi mlade pravnike i pravnice, buduće advokate, sudije, tužioce i senzibilisati ih za pitanja manjinskih prava u Srbiji. 

"Istraživačkim radom, koji je deo projekta, došlo se do saznanja da mladi pravnici tokom školovanja nemaju predmet sa fokusom na manjinska prava u Srbiji. Srbija je u većinskim delovima svoje teritorije multukulturalna i multietnička sredina i manjinska prava jesu nešto na šta je potrebno staviti akcenat", rekla je Aleksandra Stanković, zamenica direktora Instituta za evropske poslove i dodala da tromesečnim projektom predviđeno održavanje šestodnevnih treninga, vršnjačke edukacije, zatim izrada predloga praktične politike na temu manjinskih prava i nakon toga učesnici programa dobijaju sertifikate.

Institut za evropske poslove prati pregovore Srbije sa EU i jača kapacitete svih uključenih u tom procesu. Institut okuplja veliki broj stručnih saradnika sa kojima organizuje treninge, debate i druga usavršavanja u cilju boljeg razumevanja evroatlantskih integracija.