Info

Smeće ostaje problem: Od novih kontejnera i kamiona još uvek ništa

Autor: Jovana Mladenović
15:45 | Utorak, 10 05 2016

Na dugo najavljivane nove kontejnere i kamione smećare Kragujevčani će, po svemu sudeći, morati još da pričekaju. Evrospka banka za obnovu i razvoj (EBRD) sredstva je opredelila još prošle godine, ali  nabavku koči procedura, pa će slike nagomilanog otpada i u narednom periodu biti neizostavni deo razglednice grada.

Tender za nabavku 2000 kontejnera i 15 kamiona smećara se očekuje u toku ovog meseca, ali praksa drugih gradova koji su sarađivali sa EBRD govori da je proces mnogo duži nego kod kreditnog zaduživanja u drugim bankama.

U Kragujevcu se dnevno prikupi 150 tona smeća, što je oko 50.000 tona godišnje, a sa regionom 80.000 tona. "Čistoća" radi sa više nego nedovoljnim brojem kamiona smećara i posuda za otpad na ulicama.

EBRD je iz kredita namenjenog Kragujevcu opredelila tranšu od 2,5 miliona upravo za nabavku mehanizacije za "Čistoću". Kontejneri, kante i kamioni za odvoženje otpada, ipak, još uvek nisu stigli na adresu ove firme, iako su tenderi i javne nabavke više puta najavljivani u  zvaničnim izjavama nadležnih. Direktor "Čistoće", Radosav Matić, u izjavi za InfoKG objasnio je da ceo postupak koči komplikovana procedura. "Kompletan postupak vodi EBRD koja je angažovala konsultantske kuće da naprave detaljnu sliku situacije u našem gradu - koje vrste smeća imamo, kako se ono skladišti, u kakvom stanju su ulice... Nedavno su tražili i neke dodatne podatke. Tender raspisuje ova banka i mi ne možemo ništa da uradimo da to ubrzamo, već samo da im dostavljamo sve što traže od informacija, što i činimo", kaže Matić. Navodi i da je u razgovoru sa kolegama iz drugih gradova koji su sarađivali sa EBRD saznao da je ceo proces dugotrajan, traje između 9 i 12 meseci, pa je oprezan u prognoziranju datuma kada će sugrađani najzad dočekati da vide novu mehanizaciju i opremu na ulicama.