InfoFoto: Arhiva - JKP Šumadija

Spomen-park "Kragujevački oktobar" postaje "Park prirode"?

Autor: InfoKG
12:00 | Četvrtak, 23 11 2023

Spomen-park "Kragujevački oktobar" u Šumaricama planira da iduće, 2024. godine, traži zaštitu svoje bogate flore i faune, najavila je njegova direktorka Marijana Stanković, piše Bata, a prenosi B92.

"Određene biljne vrste su retke i ugrožene po standardima Zavoda za zaštitu prirode Srbije", rekla je Stanković agenciji Beta i dodala da su sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac obavljeni razgovori o podnošenju zahteva za proglašenje Spomen-parka za "Park prirode".

Stanković je objasnila da Zakon o kulturnom nasleđu iz 2022. godine predviđa i jednu novu vrstu nepokretnog kulturnog dobra - "Kulturni predeo" što je "područje nastalo kao rezultat međusobnog delovanja kulture i prirode, odnosno ljudi i njihovog prirodnog okruženja".

Rekla je da se 2024. godine očekuje donošenje Zakona o nepokretnim kulturnim dobrima koji treba da bliže reguliše utvrđivanje "Kulturnog predela" i način njegove zaštite.

"Posle toga se može predložiti da Spomen-park možda postane 'Kulturni predeo', umesto sadašnjeg 'Znamenitog mesta', da bi zaštita, pored spomeničkog nasleđa - muzej, spomenici i humke, obuhvatila i prirodu", rekla je Stanković i dodala da će odluka o tome biće doneta posle usvajanja najavljenog zakona.

Ustanova Spomen - park "Kragujevački oktobar" gazduje teritorijom Memorijalnog kompleksa u Šumaricama od 352 hektara od kojih je više od 100 pod šumom, mahom lišćara.

Taj Memorijalni kompleks je Skupština Srbije 1979. godine proglasila za "Kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju".

Izvor: B92/Beta