InfoFoto: Crveni krst Kragujevac

SREDNJOŠKOLCI na potezu: Akcije dobrovoljnog davanja krvi u kragujevačkim srednjim školama

Autor: InfoKG
15:30 | Četvrtak, 04 04 2024

U kragujevačkim srednjim školama u toku su akcije dobrovoljnog davanja krvi. Do sada su održane u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, Medicinskoj školi "Sestre Ninković" i Srednjoj stručnoj školi tokom kojih je prikupljeno 125 jedinica krvi. Humanost na delu sutra će biti u prilici da pokažu učenici Prve tehničke škole. 

Crveni krst Kragujevac odlučio je da ponovo ove godine organizuje akcije dobrovoljnog davanja u srednjim školama. Tokom marta akcije su organizovane u tri srednje škole, kojima se odazvlao blizu 200 učenika, a prikupljeno je 125 jedinica dragocene tečnosti, jer zbog medicinskih razloga nisu svi mogli da daju krv. U Prvoj kragujevačkoj gimnaziji prikupljena je 71 jedinica krvi, u Medicinskoj školi “Sestre Ninković” 36, a u Srednjoj stručnoj školi 18.  

Akcije organizujemo i u srednjim školama, jer su učenici u svom okruženju, okruženje mladih ljudi, koje oni vole, u kome se oni lepo i dobor osećaju i prosto tu nema straha i to se pokazalo i po dosadašnjim rezultatima. Nama su veoma važni mladi ljudi koji prvi put ulaze u porodicu davalaštva i dobrovoljnih davalaca.  Iz jednog prostor razloga, jer način na koji će oni ući, doživeti, osećaj koji će osetiti prvi put kad daju krv je ono što će ih nekako voditi kroz život i potom se odlučiti da li će biti dobrovoljni davaoci krvi”, izjavila je PR Crvenog krsta Kragujevac, Marica Patrnogić. 

Humanost na delu tokom aprila pokazaće učenici još četiri kragujevačke srednje škole. Akcija dobrovoljnog davanja krvi sutra će biti organizovana u Prvoj tehničkoj školi, potom 11. aprila u Ekonomskoj i Trgovinsko-ugostiteljskoj školi “Toza Dragović” i 17. aprila u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji.  

Prošle godine  se u ovakvim  akcija odazvalo 213 učenika i prikupljeno 127 jedinica, a ove godine je ovaj rezultat postignut već u tri akcije, tako da se očekuje  mnogo bolji rezultat u broju prikupljenih jedinica i uvereni smo da tome umnogome doprinosi činjenica da ove godine akcije realizujemo u samim školama, a ne u prostorijama Zavoda za transfuziju, kako je to bilo ranije”, rekla je PR Crvenog krsta Kragujevac, Marica Patrnogić. 

Nakon završene kampanje za srednjoškolce, biće realizovane akcije na fakultetima Univerziteta u Kragujevcu, gde će pozivu  na humanost moći da se odazovu studenti i nastavno osoblje.

Galerija slika